I et uvanlig skarpt brev til politimester Jon Steven Hasseldal slår Riksadvokaten fast at situasjonen i Øst politidistrikt på flere områder er svært alvorlig.

– Når det kommer så alvorlige faresignaler om kvalitet og effektivitet, kan vi ikke sitte helt stille i båten, sier Harald Strand hos Riksadvokaten.

Siden mai i fjor har antall saker som har ligget på vent i mer enn ett år nesten tredoblet seg, melder NRK.

I vår ble det avdekket mange ubesatte stillinger og opphoping av alvorlige saker i politidistriktet.

Av 150 voldtektssaker var ingen behandlet innen fristen på 130 dager, ifølge et tilsyn Oslo statsadvokatembete utførte i vår. Øst politidistrikt fikk sterk kritikk for manglende etterforskning og at alvorlige straffesaker ble liggende på vent.

Nå krever Riksadvokaten at situasjonen må bedres.

Riksadvokaten vil vite om det er iverksatt tiltak, og hva disse eventuelt har ført til.

Øst politidistrikt har knapt klart å redusere bunkene av saker på vent de siste fire månedene – siden tilsynsrapporten i mai.

Riksadvokaten ber i brevet til Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt også om svar på hvorfor antallet straffesaker i Fredrikstad tingrett og Heggen og Frøland tingrett har falt med 37 og 41 prosent fra første halvår i 2016 til samme periode i år. Strand sier de aner en mulig sammenheng mellom utfordringene politidistriktet har og forholdet til domstolene.

– Den beskrevne situasjon kan ganske enkelt ikke vedvare, skriver Riksadvokaten i brevet.

Politimester Jon Steven Hasseldal ønsker ikke å kommentere brevet, men sier politidistriktet skal besvare spørsmålene innen fristen 1. oktober.

 

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

 

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂