I en tilsynsrapport fra Arkivverket kommer det fram at Øst politidistrikt ikke har hatt oversikt over bevismateriale fra eldre straffesaker.

Ifølge Aftenposten ble tilsynet gjennomført i sommer, og politidistriktet har fått flere pålegg.

– Vanligvis har man for eksempel ikke rukket å avlevere alt materiale til sakssystemene. Men her gjelder det bevismateriale som tilsynelatende ligger litt løst rundt omkring, sier fagdirektør Kjetil Reithaug i Arkivverket.

– Her finner vi feil på det som virkelig er en del av kjerneoppgavene i politiet. Det er snakk om bevis som kan bidra til å oppklare saker og avdekke justismord. De sier de har et system dette skal inn i, men at de ikke har fått gjort det for store mengder materiale, fortsetter han.

Neste år blir det tilsyn i flere politidistrikter for å finne ut om dette er et gjennomgående fenomen eller om det er lokale variasjoner. Øst politidistrikt har fått halvannet år på seg til å sikre bevismaterialet.

– Distriktet har og har hatt svært mange straffesaker. De tre tidligere politidistriktene har hatt forskjellige rutiner for å registrere og arkivere det digitale materialet. Etter innføring av Mediabanken i 2019 er felles rutiner for lagring innført, sier arkivleder Karin Ingerid Bøe i Øst politidistrikt til Aftenposten.

Les også:

Riksadvokaten refser Øst politidistrikt: – Uholdbar situasjon, alvorlige saker hoper seg opp

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.