Nytt

Tidligere offiser Mahmoud Farahmand reagerer på at Ap-leder Jonas Gahr Støre avfeier kritikk mot at han hadde med jobbtelefon til Russland.

Farahmand er lokalpolitiker for Høyre i Skien og vararepresentant til fylkestinget og Stortinget.

Facebook kaller han Støres borforklaringer underlige:

Det er underlig at Støre forsøker å avfeie sine egne brudd på forskrifter og veiledninger rundt mobilbruk som irrelevant, og unnskylder det hele med trusselnivå, kunnskap og systemer/ apper som er installert på telefonen.

Farahmand, som jobber med sikkerhet i rådgivingsselskapet BDO, mener Støre tar feil på flere punkter når han bagatelliserer alvoret i sikkerhetsbruddet da han som utenriksminister besøkte Russland i 2011.

– Jeg burde ha fulgt retningslinjene, men det er en annen ordlyd og et annet alvor i dagens retningslinjer enn de vi hadde den gangen. Forholdene i 2011 kan ikke sammenlignes med 2018 når de gjelder alvoret og kunnskapen om hva telefoner og nettbrett inneholder, og hva fremmed etterretning i utvalgte land kan gjennomføre, sa Støre i en kommentar til NTB før helgen.

Støre tar feil på flere punkter, skriver eksoffiser Farahmand, og ramser opp:

– overvåkningskapasiteten har blitt bedre, men allerede da Støre og Stoltenberg reiste til Russland med tjenestetelefonene var kapasiteten og mulighten til å overvåke SMSer og samtaler, og mye mer enn dette, tilstede og Russland er altså ingen u-land innen dette feltet.

-Trusselnivå og kunnskapen om dette har vært kjent i en årrekke forut for 2009. Ref kapasitetene som vi og våre allierte besitter. Man må også legge til grunn at Støre og andre var godt kjent med dette på den tiden.

– Apper og annet endrer ikke på stort. Man må legge til grunn at appene og informasjon som sendes og mottas er ende-til-ende kryptert.

Han forsøker å tåkelegge debatten rundt sine egne brudd. Dette blir rett og slett for dumt av Støre.

I en kommentar til sitt eget innlegg skriver Farahmand at det ikke var informasjonen på telefonen til Per Sandberg som var hovedproblemet: «Det er det som sendes fra og til telefonen, Spesielt i de landene som påpekes.»

«Dette viser hvor lite godt politikere i utgangspunktet forstår sikkerhetsspørsmål og respekterer retningslinjer. Det er som om Arbeidstilsynet skulle dukke opp på et anlegg og ikke bruke påkrevd verneutstyr», skriver han i en annen kommentar.