Sakset/Fra hofta

På Åland, øygruppen midt imellom Sverige og Finland har Røde Kors finansiert en avhandling skrevet av Gun Lindman og fire andre flyktningekoordinatorer. I avhandlingen hevdes det at de mannlige kvoteflyktningene vil ha en moské og at de føler seg «fengslet» på Åland uten finsk statsborgerskap og pass.

Rapporten er basert på intervjuer med kvoteflyktninger som kom til Åland i løpet av 2015 og 2016. I tillegg til «flyktingsamordnarnas erfarenheter»

Den kvalitative avhandlingen består av intervjuer med fem (5)  menn og fem (5) kvinner. Gun Lindman mener at hennes avhandling, som er basert på intervjuer med totalt ti mennesker, skal ligge til grunn for en fremtidig innvandringspolitikk.

Fra rapporten noterer de følgende utsagn fra de ti kvoteflyktningene:

– Vi kom till ett europeiskt land. Jag känner mig som en fånge, vi slipper inte ut, vi kan inte återvända till mitt land där folk pratar mitt språk.

– Utan medborgarskap och ett pass kan man inte röra sig fritt och känner sig instängd.

– Att vara utan ett pass känns som att sitta i fängelse.

– Vi är muslimer, men inte terrorister som IS, det är en skillnad inte alla förstår. Därför finns rasism, men väldigt lite.

– Min lägenhet är kall, vi fryser och det är en gammal byggnad, det påverkar min hälsa.

– Jag förstår inte vad doktorn säger eller vilka rekommendationer han ger, jag vet inte vilka mediciner jag ska ta eller hur jag ska ta hand om mig själv.

Hvorfor tar Åland imot kvoteflyktninger som vil reise tilbake til hjemlandet? I tillegg ble det klaget over tannhelsetjenester og mangel på tolker.

De muslimske kvinnene kan be i hjemmet, sa de intervjuede. Men for mennene er ikke dette godt nok. De må ha en moské.

– Det är viktigt för oss att utöva vår religion. Vi vill att det ska finnas en moské här.

Kvoteflyktningene var heller ikke fornøyde med den lokale befolkningens kunnskap om islam og krevde at de lokale myndighetene måtte lære ålendingene om islam.

I utgangspunktet skulle avhandlingen omfatte alle kvoteflyktninger som hadde kommet til Åland mellom 2008 og 2012, men bare 1 av 20 var interessert i å delta.

Det er for tiden 100 kvoteflyktninger på Åland og til høsten kommer det ytterligere 27 da Åland ba om å få motta flere. Man kan bare anta at det følger en klekkelig statlig økonomisk utbetaling sammen med kvoteflyktningene for de lokale myndighetene på Åland. I Sverige har mange små samfunn oppdaget ugreie konsekvenser av å ha mange migranter når de overføringene tar slutt. Det er neppe annerledes for små finske (eller norske) lokalsamfunn.

Ålands Nyheter

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Les også

-
-
-
-
-
-
-