Kembo Mohadi avlegger ed idet han blir innsatt som Zimbabwes forsvarsminister i Harare, Zimbabwe 4. desember i fjor. Foto Philimon Bulawayo / Reuters / Scanpix

En visepresident i Zimbabwe ble såret da en eksplosjon rystet et stadion der president Emmerson Mnangagwa holdt valgkamptale, melder statlig fjernsyn.

Presidenten selv slapp unna angrepet uten skader, ifølge statlige medier. Han skal være brakt i sikkerhet.

Eksplosjonen skjedde i byen Bulawayo under et valgkamparrangement i regi av regjeringspartiet ZANU-PF. I tillegg til visepresident Kembo Mohadi ble også ZANU PFs formann Oppah Muchinguri-Kashiri og politikeren Engelbert Rugeje såret, ifølge den statlige kringkasteren ZBC. Også flere andre skal ha blitt skadd, ifølge øyenvitner.

Uklart

Eksplosjonen skal ha skjedd i VIP-feltet på stadionet, og den statlige avisa Zimbabwe Herald omtaler eksplosjonen som et drapsforsøk rettet mot Mnangagwa.

–Vi venter fortsatt på informasjon om hva som egentlig har hendt, sier presidentens talsperson George Charamba, til nyhetsbyrået Reuters.

Øyevitner forteller at eksplosjonen skjedde rett etter at Mnangagwa hadde avsluttet sin tale og forlatt scenen på White City Stadium. Bilder viser helsepersonell som løper til stedet, mens statlig fjernsyn avbrøt sendingen.

Røyk

Video publisert på nett viser Mnangagwa som vinker til folkemengden, før han går inn i et VIP-telt ved siden av scenen. Sekunder senere skjer eksplosjonen, folk dukker og hyler og røyk sveller opp.

Presidentens talsmann George Charamba sier etterforskningen er i gang og viser samtidig til at det har vært «flere forsøk» de siste årene på å ta livet av Mnangagwa.

Mnangagwa kom til makten i november i fjor etter at den mangeårige lederen Robert Mugabe gikk av under massivt militær press. Zimbabwe skal holde valg 30. juli, det første uten Mugabe siden uavhengigheten i 1980.

Våpendrager

Mens Mugabe var kjent for å undertrykke sine politiske motstandere, har Mnangagwa lovet at valget skal gjennomføres etter demokratiske spilleregler og med internasjonale observatører til stede.

Kritiske røster tror ikke på de helt store endringene og viser til at Mnangagwa i 37 år var en av Mugabes mest trofaste våpendragere.