Politiet på Romerike advarte nylig om at ungdomsmiljøet i kommunene nordøst for Oslo er i ferd med å bli like tøft som i hovedstaden.

Nå kan de se ut som om kommunene på Ringerike nordvest for Oslo heller ikke er uberørt av fenomenet.


Foto: Kiwi Vikersund / Facebook.

Bygdeposten skriver fredag at ungdomsgjenger viser truende og asosial adferd i Kiwi-bygget i Vikersund. Hilde Kjemperud, som er daglig leder i butikken Zavanna, sier at gjenger med opptil 20 tenåringer forsøpler, driver hærverk og plager kunder og ansatte.

– Det hjelper heller ikke å snakke til dem, for da får vi så øra flagrer, sier en oppgitt Kjemperud.

Det er så ille at flere av dem som jobber på senteret, til tider føler seg truet av oppførselen til en del av ungdommene.

– Vi får også tilbakemeldinger fra kundene, som sier de på grunn av ungdomsgjengene kvier seg for å handle hos oss, sier Kjemperud.

Det er ikke så mye i verktøykassen. I butikkene oppfordrer man foreldrene til en «alvorsprat» med ungdommene det gjelder, og da Modum lensmannskontor – som inntil nylig ikke visste om fenomenet – mandag ble bedt om å kaste ut en gjeng som herjet, tok politiet en «alvorsprat» med dem.

Den Amedia-eide Vikersund-avisen opplyser ikke hvorvidt tenåringene tilhører det gamle eller det nye Norge. En pekepinn om det fikk leserne muligens tirsdag, da Bygdeposten rapporterte om en voldsepisode på samme sted.

Mandag ble en tenåring nemlig slått ned og skadet utenfor Kiwi i Vikersund. Ifølge Snorre Halvorsen ved Modum lensmannskontor skal han ha

«blikket» en guttegjeng på tre, altså sett på dem på en «feil» måte.

Og hva slags ungdommer reagerer voldelig på den aller minste ting som blir oppfattet som en provokasjon?

Halvorsen forteller gutten som slo, ikke er formelt avhørt på grunn av språkproblemer, men at det vil trolig skje i løpet av dagen.

Vi får vite at voldsgjengen er «hjemmehørende» i Vikersund. Men er den nå egentlig det?

Beslektede saker forekommer over hele landet, men omtales uhyre sjelden – om overhodet – av andre enn lokalaviser. Dermed får ikke offentligheten opp øynene for at voldsutviklingen i ungdomsmiljøer er et nasjonalt anliggende.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.