For oss som reiser til og fra Storbritannia (som hadde vett nok til å holde seg utenfor Schengen) er passkontroll en rutine. Men da jeg ankom Gardermoen sist torsdag opplevde jeg for første gang å bli forhørt på vei inn i landet med norsk pass. Alle passkontrollmaskinene var stengt og samtlige passasjerer ble henvist til lukene. Utvekslingen foregikk som følger:

Alvorlig politimann med skjegg:  Hvor kommer du fra?

Litt overrasket Hanne: Manchester?

Alvorlig politimann: Hvilket selskap reiste du med?

Litt spørrende Hanne: SAS?

Politimann med rynkede bryn: Hvor lenge har du vært borte?

Lett spydig Hanne (kunne ikke dy meg): Siden 1995…

Irritert politimann: Emigrert? Ok, og hvilken by skal du være i mens du er her?

Nølende Hanne som lurer på hvor dette bærer avsted: Oslo?

Politimann som har tatt seg inn igjen: Hva er hensikten med besøket?

Hanne, som nå lurer på om hun slipper inn i Norge: Jobb?

Granskende politimann som retter seg opp: Og når reiser du tilbake?

Perpleks Hanne som lurer på hvor mange flere spørsmål som skal besvares: Onsdag

Han var tydeligvis fornøyd med at jeg raskt skulle forlate landet igjen, så da fikk jeg tilbake passet med et nikk. Det er første gang jeg har fått spørsmål i passkontrollen. Det var litt ubehagelig og jeg lurer jo på om han stilte de samme spørsmålene til alle.

Flere jeg kjenner som har ankommet fra Italia den siste tiden har opplevd at politiet står helt ute ved gaten for å sjekke pass. Er det nye rutiner på gang?

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!