Nytt

Bildet: Donald Trump i kjent stil på møtet i Richfield, Ohio, 29 mars, som egentlig var om infrastruktur. Men Trump sneiet også innom Syria og synes å ha lagt om politikken 180 grader der og da. Slikt liker State Department og de andre som har ansvar for sikkerhetspolitikken, svært dårlig. Foto: Yuri Gripas/Reuters/Scanpix

Donald Trump sa at USA kommer til å trekke sine soldater ut av Syria meget snart og overlate problemene til andre. Uttalelsen kom helt overraskende på State Department som sa dette var helt ukjent for dem.

Hvis USA skulle trekke seg ut nå vil det overlate kurderne til deres egen skjebne, og ingen er i tvil om at den blir hard. Kurderne har fiender over alt.

Det står fortsatt 2.000 amerikanske spesialsoldater i Syria og de guider og hjelper kurderne. Men de siste ukene har kurderne fått mest å gjøre med å forsvare seg mot tyrkiske soldater. Kampen mot IS har gått i stå. Arabiske frivillige kjemper fortsatt mot IS, men de mangler kurdernes ledelse. IS har fått et pusterom.

Det var på et stort folkemøte at Trump sa at USA kommer til å trekke seg ut av Syria, «very soon».  The Hill:

«We’re knocking the hell out of ISIS. We’ll be coming out of Syria, like, very soon,» President Trump said in an Ohio speech focused on infrastructure, referring to the Islamic State in Iraq and Syria terror group.

«Let the other people take care of it now. Very soon. Very soon, we’re coming out. We’re going to have a hundred percent of the caliphate, as they call it. Sometimes referred to as land, taking it all back. Quickly, quickly,» he continued.

Talskvinne for State Department ville ikke kommentere Trumps uttalelser.

“I’m not prepared to comment on what was supposedly said,” State Department spokeswoman Heather Nauert told reporters.

Det kunne hun nok ikke fordi det var et brudd med det som har vært USAs linje, slik den ble formulert av Rex Tillerson i januar: USA står i Syria for å hindre at IS gjenoppstår og som en motvekt til Iran og Russland. Begge land bruker Syria som springbrett. Den syriske krigen har gått inn i sitt åttende år.

That would leave Russia as the leading military power in Syria, along with Iran, which Israel fears will soon pose a major threat from two borders.

“Russia is a huge part of the problem for the tens of thousands of innocent civilians who have been killed,” Nauert emphasized earlier in the press briefing. “Russia not only sends its people, its military, its weapons down there … Russia is directly responsible for propping up [Syrian President] Bashar al Assad who has been killing his own people for far, far too long. Iran [is] also responsible.”

Spontane uttalelser fra presidenten som bryter med fastlagt politikk, skaper problemer for både forsvarsministeren, nasjonal sikkerhetsrådgiver og utenriksministeren. Trump har skiftet ut de to siste, og de er fortsatt i en overgangsfase.