Nytt

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland reagerer kraftig på at Jonas Gahr Støre foreslo å flytte Sylvi Listhaug til et annet departement for å avverge mistillit og en potensiell regjeringskrise.

– Det denne saken nå handler om er hvordan regjeringen skal kunne disponere sitt eget mannskap. Det er Grunnlovens § 12 som setter rammer for det; det er statsministeren som har ansvar for å disponere sitt mannskap.

– Dette er en veldig spesiell sak og en ny form for parlamentarisme, som snur alt opp-ned sier Helleland til NRK Politisk kvarter.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har sagt at han støtter ideen om at justisminister Sylvi Listhaug kan flyttes til et annet departement. Også i KrF ble denne muligheten tatt godt imot. Senterpartiet er på samme linje.

Helleland mener Stortinget nå prøver bestemme hvem som skal inneha de ulike regjeringspostene.

– Det har jeg aldri opplevd, og det er ikke noen god idé. Ingen i Høyre synes statsministeren skal vingeklippes, sier Helleland.

Lørdag sa Støre til NRK at han kunne akseptere at Sylvi Listhaug ble flyttet til et annet departement. I en slik situasjon ville det ikke lenger finnes noe mistillitsforslag mot henne.

– Arbeiderpartiet støtter et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug som justisminister. Det er justis- og beredskapsministeren som har opptrådt på en måte som vi mener ikke er forenelig med tillit, sa han.

Fremskrittspartiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi har allerede avvist en slik løsning. Helleland tror heller ikke mange i Høyre er særlig begeistret for det.

– Det er ingen i Høyre som mener at statsministeren skal vingeklippes. Det er hun som disponerer retten til å peke ut ministre og flytte på ministre. Det er ikke Jonas Gahr Støre som skal sitte og dirigere det, sier han.

KrF skal i dag ta stilling til mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug. VG og NRK har meldt at «kilder nær regjeringen» sier Erna Solberg er klar til å stille kabinettsspørsmål i saken.