Sakset/Fra hofta

Senterpartiet driver det som kalles chicken med regjeringen. De vil se hvem som blunker først: Hvis ikke Erna fjerner Sylvi fra regjeringen vil Sp stemme for mistillitsforslaget til Rødt.

Senterpartiet vil med dette late som om de er anstendige. De gir Erna en sjanse til å bli kvitt Sylvi. Underforstått: Det er det eneste riktige å gjøre. Hvis Erna ikke griper sjanse blir Sp nødt til å la øksa falle.

Senterpartiet vil stemme for et mistillitsforslag mot justisministeren dersom det kommer til behandling, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

– Vi freder ikke Sylvi Listhaug som justisminister. Vi er forberedt på å stemme for mistillitsforslaget på tirsdag, men Erna Solberg har nå en mulighet til å unngå en slik runde i Stortinget, sier Vedum.

Sp-lederen sier hun har et handlingsrom i noen dager og slår fast at det er statsministeren som bestemmer hvem som sitter i hennes regjering.

– Men kommer mistillitsforslaget til behandling, så vil vi stemme for det, sier han.

Fra før har Ap, SV og MDG varslet støtte til mistillitsforslaget fra Rødt. Nå er det i praksis opp til KrF om Sylvi Listhaug får fortsette eller ikke. (NTB)

Det Vedum sier er beviselig feil: Sp vil ha bestemmelsesrett over hvem som sitter i regjering. Men han er ikke mann nok til så si at Sp er klar til å velte regjeringen. I stedet later også han og Sp – i likhet med KrF – som om de er drevet av anstendighet.

Senterpartiet er et parti bestående av selveiende bønder. Det spørs om velgerne vil synes det er ok å bane veien for et Ap som går til venstre.

Senterpartiet er populister som vil bevare anstendigheten. Den står de i fare for å forspille.