En svensk mann som har vært sentral i den islamistiske gruppen Profetens Ummah, er fortsatt utvist fra Norge etter at han tapte ankesaken i lagmannsretten.

Adnan Shaluni ble først utvist i oktober 2016 fordi myndighetene frykter at han kan gjennomføre terrorhandlinger i Norge eller inspirere andre til å gjøre det. Han saksøkte staten for å få vedtaket omgjort, men tapte først i Oslo tingrett, og nå også i Borgarting lagmannsrett, melder NRK.

29-åringen er født i Kosovo og er svensk statsborger. Han hadde bodd i Norge siden 2007 da Justis- og beredskapsdepartementet fattet utvisningsvedtaket. I 2014 oppsøkte han daværende talsmann i Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, og var de neste årene en del av en kjerne på fem-seks personer i den islamistiske gruppen.

Ifølge lagmannsretten var mannen med i bilen da Ubaydullah Hussain i juni 2015 kjørte en 18 år gammel norsk konvertitt til Landvetter flyplass i Göteborg for å slutte seg til IS i Syria. 29-åringen har uttrykt støtte til IS og har blant annet hyllet terroraksjonen i Paris 13. november samme år.

– Lagmannsretten finner etter en samlet vurdering av bevisene i saken at det i tilstrekkelig grad er sannsynliggjort at Shaluni er radikalisert og støtter ekstrem islamisme, og at han aksepterer, har kapasitet til og er villig til å bruke vold for å fremme sitt religiøse og ideologiske budskap, skriver lagmannsretten i dommen.

Lagmannsretten mener det derfor foreligger personlige forhold som innebærer en virkelig, umiddelbar og tilstrekkelig alvorlig trussel mot grunnleggende samfunnshensyn.

– Konkret er det fare for at han kan begå, bidra til eller medvirke til terrorhandlinger i Norge. Vilkårene for utvisning i utlendingslovens paragraf 122, første ledd, er dermed oppfylt, fastslår lagmannsretten.

Ubaydullah Hussain ble for øvrig i april i fjor dømt til ni års fengsel for terrorrekruttering, deltakelse i IS og for å ha gitt økonomisk og materiell bistand til en terrororganisasjon. I ankesaken falt lagmannsretten ned på samme straffenivå.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂