Kristin Skogen Lund. Foto: PeerDahl / Wikimedia Commons.

 

Kriminalitet i arbeidslivet koster samfunnet 28 milliarder kroner årlig. – Et ran mot fellesskapet, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

En rapport om arbeidslivskriminalitet fra Samfunnsøkonomisk analyse er dyster lesning, melder NRK. Rapporten viser at det offentlige taper 28 milliarder kroner årlig på den ulovlige virksomheten. Eksempler på kriminalitet i arbeidslivet er svart arbeid, sosial dumping og ulike former for useriøse aktører som ikke leverer etter avtale.

– Vi har et godt arbeidsliv i Norge, men arbeidslivskriminaliteten brer om seg og vi er nødt til å bruke sterkere lut enn vi har gjort til nå, sier Skogen Lund til NRK.

NHO foreslår flere tiltak for å bekjempe kriminaliteten. De utfordrer både sine egne medlemmer og myndighetene med en rekke tiltak. Blant annet oppfordrer de egne medlemmer til å sjekke at de handler med seriøse aktører. Samtidig forventer NHO at myndighetene øker innsatsen ved slå ned på arbeidslivskriminalitet, øke tilsyn og lage en slagplan mot svart arbeid i forbrukermarkedet. NHO vil dessuten jobbe for å styrke organiseringen av arbeidslivet og bidra til høy transparens.

– Ett av målene er å øke organisasjonsgraden. Vi ser at jo lavere organisasjonsgrad det er, jo større er innslaget av kriminalitet, sier NHO-sjefen.

I dag er 52 prosent av norske arbeidstakere organisert, tendensen de siste årene er fallende. I 1992 var 58 prosent av arbeidsstyrken fagorganisert, viser tall fra OECD.

(©NTB)

 
 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂