August Hanning. Stillbilde: YouTube.

 

Det er mange fornuftige mennesker i Tyskland, men ingen i nærheten av maktens innerste sirkler. En av dem er August Hanning, som var leder for den tyske etterretningstjenesten Bundesnachrichtendienst (BND) i tiden 1998–2005, og som fortsatt befatter seg med sikkerhetsspørsmål.

I et intervju med Bild som er omtalt i Die Welt, kritiserer Hanning regjeringen for at den fremdeles fører en altfor løssluppen flyktningepolitikk. Fremfor alt øker terrorfaren.

«Ingenting er verre enn når en pessimist får rett», sier Hanning. Under exodus høsten 2015 hadde han advart om at den manglende kontrollen med menneskestrømmen økte risikoen for terrorangrep.

Grensene er stadig åpne for enhver som oppgir at han søker asyl, kritiserer 71-åringen. «Hver eneste måned kommer det for tiden 15.000 migranter til oss, og for manges vedkommende vet vi ikke hvem de er eller om de har en fortid som kriminelle eller terrorister», sier han. «Det å slippe så mye folk inn i landet uten ID-kontroll er grovt skjødesløst sett fra et sikkerhetssynpunkt.»

Hanning mente i 2015 at det trengtes en fullstendig overhaling av den tyske sikkerhetspolitikken, og han har ikke skiftet mening. Behovet for å forbedre landets sikkerhetsarkitektur er presserende, sier han, i motsatt fall blir fremtiden for Tyskland «svært ukomfortabel».

Med utreisepremiene for avviste asylsøkere ansporer man til enda mer migrasjon, legger Hanning til. Det er etter hans oppfatning fullstendig galt å betale personer som er forpliktet til å forlate landet, da dette ansporer personer som ikke har en sjanse til asyl, til å komme ens ærend for å innkassere de tusen euroene som gis til individer, eller de tre tusen som blir familier til del.

Den tidligere etterretningssjefen er ikke blitt mer optimistisk siden 2015:

«Jeg spør meg hvor lenge vi kan fortsette uten store sosiale omveltninger», sier Hanning.

Det kjedelige er at toppolitikerne ikke gjør det samme. Statsmannskunst er å oppdage skyer i horisonten og forberede seg for ikke å bli rammet av uvær. De som befinner seg i posisjoner hvor statsmenn burde ha sittet, gjør lite annet enn å sette sin lit til evig penvær.

 
 

Kjøp «Betraktninger over revolusjonen i Europa» av Christopher Caldwell her.