Nytt

Ayman er tilbake hos sin bestemor i Dohuk. Han ble solgt til et muslimsk ektepar i Mosul. Lidelsene står skrevet i bestemorens ansikt. 31 januar 2017. Foto: Muhammad Hamad.

Om lag halvparten av yazidi-folket som ble bortført av sunnimuslimske jihadister for tre år siden, er fremdeles savnet i Irak, ifølge kurdiske kilder.

I 2014 ble tusenvis av yazidier drept og tusenvis av kvinner og barn bortført og solgt eller tatt som sexslaver av IS i byen Sinjar.

I november 2015 tok kurdiske styrker, med støtte fra den USA-ledede koalisjonen mot IS, Sinjar fra jihadistene. I oktober i år tok Iraks regjeringsstyrker over kontrollen i regionen.

Ifølge Khariri Bozani, en høytstående kilde i departementet for religiøse saker i den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak, har over 6400 yazidier blitt bortført av jihadister siden 3. august 2014. Frem til 1. desember har om lag 3200 av dem blitt reddet eller klart å flykte, ifølge Bozani.

De gjenværende 3210 fra yazidi-minoriteten inkluderer over 1500 barn og kvinner. Bozani sier disse fremdeles er i fangenskap eller vurderes som savnet.

Ifølge departementet har over 2500 yazidi-barn nå blitt foreldreløse. Foreldrene til ytterligere 220 barn har ikke blitt gjort rede for.

FN har kalt ISZs massakrer på medlemmer av yazidi-minoriteten et folkemord. Verdensorganisasjonen legger til grunn at IS har planlagt drapene og bevisst holdt kvinner og menn adskilt for å unngå at nye yazidi-barn blir født.

Yazidi-folket snakker kurdisk, men følger sin egen ikke-muslimske tro. Det er denne troen som ligger bak hatet fra IS.

Før massakrene bodde rundt 550.000 yazidier i Irak. Siden da har 100.000 forlatt landet, mens 360.000 har blitt fordrevet til irakisk Kurdistan eller over grensen til Syria. (NTB)