Nytt

Menneskerettighetsforskjempere advarer mot en ny lov i Irak som kan legalisere ekteskap for barn helt ned til ni år.

De oppfordrer ministrene til å trekke tilbake et forslag av Jafaari Personal Status Law som vil gi imamer full kontroll over ekteskapskontrakter.

Forslaget har vært oppe til vurdering tidligere også. Jaafar al-Sadiq sies å ha vært en direkte etterkommer av Muhammed og hans idéer og barneekteskap fra 700-tallet videreføres gjennom islams sjiamuslimer.

Grensen på ni år er en referanse til Muhammeds egen barnebrud Aisha, og nevnte ekteskap skal ha blitt konsumert da Aisha fylte ni år.

Lovforslaget vil være en katastrofe for Iraks sjiamuslimske kvinner hvis det trer i kraft.

Man ville ha trodd at Irak ville være lykkelig over å bli kvitt jihadistene som ville skape Den islamske stat. Istedet funderer de på om det ikke ville være riktig å innføre et lovverk som legaliserer barneekteskap og voldtekt som er helt på linje med de ekstremistene de ønsker å kvitte seg med.

Aldersgrensen for ekteskap er 18 år i Irak, men en dommer kan tillate jenter så unge som 15 år å gifte seg i «hastetilfeller». Denne eksisterende loven bryter med FN-konvensjonen. Men slike FN-vedtak er det stort sett bare vestlige land som bryr seg om.

Irak forsøkte å innføre en enda verre lov i 2014 som ville ha forbudt muslimske menn å gifte seg med ikke-muslimer, tillatt voldtekt innenfor ekteskapet og nektet kvinner å forlate huset uten sin manns tillatelse.

Nå er forslaget «redusert» til legale giftemål og voldtekt av småjenter.

Man kan ikke nettopp si at det går raskt fremover i den islamske verden. Hverken sunnismuslimer eller sjiamuslimer er villige til å gi slipp på islams forkvaklede syn på kvinner og jenter.

International Business Times

 

Kjøp Hege Storhaugs bok her (dansk utgave)