Avtroppende SSB-sjef Christine Meyer hevder hun fikk en «hemmelig» telefonsamtale fra finansdepartementet hvor hun ble bedt om skjerme Erling Holmøy.

Like før Christine Meyer skulle treffe Siv Jensen i det første oppvaskmøtet om bråket i SSB, fikk hun en uoffisiell telefon fra Finansdepartementet, skriver VG.

Hun skal da ha blitt lovet at alt ville «gå fint» hvis Erling Holmøy fikk tilbake jobben sin i SSBs forskningsavdeling.

«Utidig politisk innblanding»

Meyer oppfattet dette som et uanstendig forslag, og en utidig politisk innblanding i en politisk uavhengig institusjon, og sier at hun ba toppbyråkraten som ringte om å melde tilbake følgende til finansministeren:

– Jeg sa at hvis Siv Jensen ønsker dette, så må hun i tilfelle instruere meg skriftlig til å gjøre det. Det var mitt svar, sier Christine Meyer til VG.

Men det kom aldri noen skriftlig instruksjon fra Siv Jensen.

– Men jeg ble gitt et klart inntrykk av at situasjonen ville løse seg hvis jeg gjorde dette, fastslår hun.

Meyer kommer med dette utspillet i ellevte time – bokstavelig talt: VGs sak ble publisert klokken 22.48 søndag kveld. En drøy time før hun fratrådte som SSB-sjef.

Finansdepartementet avviser

Finansdepartementet avviser at de har bedt Meyer flytte Holmøy. kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen skriver følgende i en e-post til VG søndag kveld:

– Dialogen har gått på mange mulige løsninger, blant annet om utvelgelseskriteriene kunne utvides slik at disse modellene ble sikret i forskningsavdelingen. I den forbindelse har flere navn vært nevnt, også Erling Holmøy, men vi har aldri bedt Christine Meyer flytte Holmøy tilbake til forskningsavdelingen. Meyer gjorde det klart at det ikke lot seg gjøre å justere kriteriene slik at nøkkelpersonell på disse modellene ble værende i forskningsavdelingen.

– Ingen av disse samtalene var hemmelige. Det er helt vanlig at embetsverket har samtaler med etatsledere, legger hun til.

På spørsmål fra VG om hvem i Finansdepartementet som ringte henne, svarer Meyer slik:

– Det ønsker jeg ikke å si.

– Glad for «at SSB kan få ro»

I et intervju med NTB bare noen timer i forveien, sa Christine Meyer følgende:

– Jeg er glad for at vi har fått en avklaring og at vi kom i land i helgen slik at SSB kan få ro framover, sier hun.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂