Finansminister Siv Jensen kaller inn SSB-sjef Christine Meyer på teppet og krever forklaring på hvorfor hun har kuttet flere forskerstillinger og endret fokus til å publisere internasjonalt.

Toppsjef i Statistisk sentralbyrå, Christine Meyer, har varslet en stor omlegging av statistikk- og forskningsinstitusjonen.

 – Jeg trenger å forsikre meg om at noen helt vesentlige oppgaver for Statistisk sentralbyrå blir ivaretatt. Det handler om å levere for regjeringen, departementene og for Stortinget, sier Jensen til NRK.

Jensen har registrert bekymringen, sier hun til NTB:

– Jeg har registrert at det er bekymring fra flere hold for endringene som gjøres i SSBs forskningsavdeling, og vil derfor invitere SSBs administrerende direktør til å orientere om situasjonen.

– Som øverste leder for etaten er jeg opptatt av at SSB skal fortsette å levere sine viktige bidrag til departementet, til regjeringen, til Stortinget, til partene i arbeidslivet, og til samfunnet generelt, legger hun til.

Jensen sier det naturlig at hun blir orientert om prosessen med omorganisering, hva som har skjedd og hva som er planene fremover.

Ap er bekymret

Også Arbeiderpartiet er bekymret for at Statistisk sentralbyrå nedprioriterer viktig samfunnsforskning.

– Jeg frykter rett og slett at grunnlaget for de breie forlikene og den langsiktige solide reformtradisjonen i Norge blir svakere, sier finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Trond Giske, om omorganiseringen av Statistisk sentralbyrå.

En av byråets mest profilerte forskere, Erling Holmøy, er blitt satt på sidelinjen. Begrunnelsen skal være manglende publisering av forskning internasjonalt.

– Det å ha hatt de gode statistiske analysene fra SSB, som ikke nødvendigvis har vært banebrytende, har gitt oss en anvendt bruk av de tallene og analysene som finnes som har vært uvurderlige, sier Giske.

Meyer er taus

SSB-sjef Christine Meyer nekter å stille til intervju med NRK, men i neste uke blir hun nødt til å forklare seg for finansminister Siv Jensen. Finansdepartement er SSBs oppdragsgiver.

Og Trond Giske vil ha svar fra Jensen. Han ber finansministeren forklare hvorfor en stor omorganisering av SSB var nødvendig, og om hun har godkjent endringene.

– SSB ligger under finansdepartementet, og der styrer Siv Jensen. Så hvis hun ønsker et sterkt SSB, som også har en samfunnsrolle, så har hun full mulighet til å gi beskjed om det.

 

NRK: Siv Jensen kaller SSB-sjefen inn på teppet

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.