Nytt

Dansk politi på vakt i København. (Arkivfoto, 10. mars 2016) Foto: Reuters / Emil Hougaard / Scanpix Denmark

Danmark setter i morgen soldater inn i vaktholdet ved synagogen i København og på grensen mot Tyskland. 160 soldater skal avlaste dansk politi, som er hardt presset av gjengkrigene.

Danske myndigheter har besluttet at 160 soldater skal avlaste politiet ved grensen mot Tyskland og i bevoktning av jødiske institusjoner. Soldatene settes inn fredag, opplyser Københavns Politi og Rigspolitiet.

Synagogen i København.

De 160 soldatene skal erstatte 128 årsverk som politiet til nå har stått for. Soldatene har vært på kurs slik at de kan stå klar til å avløse polititjenestefolkene.

I august ble det kjent at det danske forsvaret skulle settes inn i grensebevoktningen for å avlaste politiet, som var hardt presset av den pågående gjengkrigen.

– Dansk politi har brug for en frisk luft, en hjælpende hånd, sa statsminister Lars Løkke Rasmussen 11. august.

Ved å la hæren avlaste politiet kan flere politifolk settes inn i arbeidet med å bekjempe gjengkrigen som rammet flere sakesløse personer bokstavelig, idet de ble truffet av skudd.

Politiet bruker til sammen 456 årsverk på grensekontroll og terrorbekjempning. Dermed vil politiet fortsatt bære mesteparten av byrden sammen med Hjemmeværnet, som allerede støtter politiet ved grensen, skriver BT/Ritzau.

Heller ikke når det gjelder selve oppgaveløsningen blir soldatene en full avlastning for betjentene.

De skal nemlig ikke kontrollere innreisende ved grensen, men får en mere tilbaketrukket rolle, hvor de skal hjelpe politiet med transportoppgaver og bevoktning av anholdte i grenseområdet.

Oppdraget er resultat av en avtale mellom det danske forsvaret og politiet. Avtalen gjelder foreløpig på ubestemt tid.

 

BT: Soldater sættes ind i de danske gader fredag