Nytt

KrF-leder Knut Arild Hareide slår fast at partiet akter å utnytte vippemakten på Stortinget og gjentar at det er uaktuelt å regjere sammen med Frp.

– Vi kan snu dette skipet. Det høres kanskje rart ut, men motgangen motiverer meg, sa Hareide da han fredag talte til KrFs landsstyre i Oslo.

– Stortingsperioden kan gå inn i historiebøkene som den perioden der vi snudde nedgang til medgang. Vi kan gå fra skuffende valgnetter til oppløftende valgmorgener, sa KrF-lederen.

Skuffende resultat

Hareide sier KrF-ledelsen legger opp til en «bred og grundig drøfting» av den politiske situasjonen etter valget.

– Valgkampen 2017 kommer ikke til å gå inn i historiebøkene som en av våre beste. Men det var vel ingen av som meldte oss inn fordi vi var medgangssupportere, sa KrF-lederen og viste til at han har god trening i dette som Brann-tilhenger.

Mot slutten av talen viste Hareide til at KrF står i en viktig vippeposisjon.

– Den skal vi bruke klokt, sa han og viste til at rommet for gjennomslag gjennom brede allianser er stort.

I opposisjon

Flere i KrF har de siste dagene tatt til orde for at partiet burde tre inn i regjering. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk var fredag den siste i rekka. Men noe slikt er uaktuelt, framholder Hareide.

– Til alle dem som har spurt meg de siste ukene om KrF kommer til å gjøre det samme etter valget som vi sa før valget, vil jeg svare: Selvsagt!

– Det er mange forslag til hva KrF bør gjøre nå. Innboksen min er full av innspill og gode råd, tilføyde han og la til at «påfallende mange» kommer fra folk som ikke stemte KrF ved valget.

– Dersom vi får like mange flere stemmer i 2021 som vi nå får gode råd, vil partiet få et skikkelig løft, sa Hareide.

Han gjentok at KrF vil gå i opposisjon dersom partiet ikke får gjennomslag for sitt ønske om en sentrum-Høyre-regjering.

Tre saker

I landsstyretalen blinket Hareide ut tre saker som partiet vil gi prioritet i tiden som kommer: Stikkord er barn og barnefamilier, internasjonal bistand og kamp mot sorteringssamfunnet.

– Vi kommer ikke til å tie i saker om testing av foster, tvillingabort eller abort basert på egenskaper. At nestekjærligheten ikke stopper ved svenskegrensa, er også en del av KrFs DNA, sa Hareide.