Nytt

Demonstranter fra National Action. Stillbilde: YouTube.

 

Fire tjenestegjørende soldater i den britiske hæren ble tirsdag arrestert av antiterrorpolitiet, mistenkt for å være medlemmer av National Action – en organisasjon som ble forbudt i desember 2016, da man fant at den hadde oppfordret til høyreekstrem terror etter mordet på parlamentsmedlemmet Jo Cox.

De fire er i alderen 22 til 32 år, kommer fra Birmingham, Ipswich, Northampton og Powys, og ble anholdt i forbindelse med en planlagt, etterretningsledet operasjon, uten at det var noen fare for allmennheten, skriver The Times.

Soldatene ble arrestert i kraft av antiterrorlovgivningen og ransakinger har vært gjennomført, men det fremstår i øyeblikket en smule uklart hvorvidt de fire var involvert i konkrete planer:

In a statement, police said the suspects were arrested “on suspicion of being concerned in the commission, preparation and instigation of acts of terrorism under Section 41 of the Terrorism Act 2000; namely on suspicion of being a member of a proscribed organisation [National Action] contrary to sec 11 of the Terrorism Act”.

Uansett grad av terrorplanlegging er medlemskap i organisasjonen en kriminell handling som kan straffes med opptil ti års innesperring.

An entry for National Action in the official list of proscribed groups says it is a “racist neo-Nazi group” that was established in 2013 and has branches across the UK which “conduct provocative street demonstrations and stunts aimed at intimidating local communities”.

The document adds that the group is “virulently racist, antisemitic and homophobic”.

Undersøkende journalister fra ITV dokumenterte i mars at tidligere medlemmer av gruppen møttes i leirer hvor de blant annet trente på gatekamper. National Action «har ingen plass i et Storbritannia som fungerer for alle», har innenriksminister Amber Rudd uttalt.

Britiske myndigheter setter åpenbart mye inn på å hindre at polariseringen som den siste tidens terrorhandlinger har avstedkommer, eskalerer til voldelige sammenstøt. Arrestasjonen av de fire viser at man ønsker å kvele voldelige innfødte reaksjoner i fødselen.

 

The Times – The Telegraph – Daily Mail