Nytt

For en uke siden skrev vi om de svenske fotballjentene som trente like ved de særlig utsatte områdene Rinkeby og Tensta i Stockholm. Men det er jentene som er særlig utsatt – ikke boligområdene. En guttegjeng kastet stener på jentene under fotballtreningen og en av jentene ble truffet. Dette kom i tillegg til knivtrusler og stygge tilrop.

– Det är jättetråkigt, sier Mikael Wallman, hovedtrener for laget.

– Det var ett killgäng i 13-14-årsåldern som kastade sten. En av våra spelare träffades hårt av en sten på foten.

På neste trening måtte politiet være tilstede. Men slik kan det jo ikke fortsette i all evighet. Politiet har ikke ressurser til å bevokte jenter som trener på å spille fotball. Å være tilstede én kveld løser ikke problemet. Dette er bare en symbolsk handling.

– Det är ett oacceptabelt beteende. Det kommer att finnas patrull på plats i kväll för att stötta tjejerna, säger Martin Marmgren, områdespolis i Järva.

Så hva skjer så? De stenkastende guttene har ikke tenkt til å slutte å kaste sten heller, så da er det jentene som blir fordrevet.

Nå har jentene flyttet sin fotballtrening vekk fra de aller verste no-go sonene.  Dette er white flight i praksis. Små og gradvise endringer her og der til samfunnet blir ugjenkjennelig for svenskene.

Spånga IS damelag må trene et annet sted enn Spånga. Hvor lenge kan de trene ved Nälsta før stenkasterne innhenter dem?

I Tensta forsvant Systembolaget (polet) allerede i 2012. Årsaken til nedleggelsen var sviktende kundegrunnlag og utrygghet på arbeidsplassen.

Stockholmdirekt