En italiensk 43-åring er dømt til 18 års fengsel, etter at det ble funnet en bombe i håndbagasjen han forsøkte å ta med om bord i et fly fra Ryanair.

Nadeem Muhammad, som er av pakistansk opprinnelse, ble stanset i sikkerhetskontrollen på flyplassen i Manchester 30. januar.

I håndbagasjen ble det funnet en liten rørbombe, som Muhammad ifølge dommen skal ha planlagt å sprenge om bord i flyet som skulle til Italia.

43-åringen nektet under rettssaken ethvert kjennskap til bomben og hevdet at andre måtte ha plassert den i bagasjen hans, men han ble ikke trodd.

Tidligere i måneden ble han funnet skyldig i «besittelse av eksplosiver i den hensikt å skade liv og eiendom» og onsdag avsa Manchester Crown Court dommen som lyder på 18 års fengsel.

Dommen kritiserer samtidig sikkerhetspersonalet på flyplassen i Manchester, som ikke forsto alvoret i saken da de fant den lille rørbomben. Bomben ble sett på som ufarlig og 43-åring ble derfor ikke pågrepet. To dager senere fikk han gå om bord i et annet fly til Italia.

Den tekniske undersøkelsen av den lille rørbomben viste imidlertid at den til tross for å være primitiv potensielt kunne være farlig, og Muhammad ble derfor pågrepet da han senere returnerte til Storbritannia.

Han ble under rettssaken ikke knyttet til noen ytterliggående grupper og heller ikke funnet skyldig i å ha planlagt en terroraksjon.

NTB-AFP-AP

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂