Nytt

Den 30. januar i år forsøkte pakistanskfødte Nadeem Muhammad å gå ombord i et Ryanairfly på Manchester flyplass. Flyet skulle til Milano. Muhammad hadde italiensk pass.

I security ble han stanset med sin hjemmelagde rørbombe. Den ble sjekket, men de fant ingen tegn på eksplosiver og trodde ikke at det var ekte vare. Muhammad ble intervjuet av politiet, men ikke arrestert. Den 5. februar reiste han med et annet fly til Italia.

Først den 8. februar ble bomben undersøkt skikkelig og den ble oversendt til bombeteknisk avdeling i Kent. Der oppdaget de at det var en enkel og improvisert bombe. Muhammad ble arrestert da han kom tilbake til Storbritannia den 12. februar. Men han fløy to ganger etter at han ble stanset den 30. januar!

Påtalemyndighetene sa i Manchester Crown Court at den eneste grunnen til at Muhammad hadde med seg den hjemmelagde bomben var fordi han hadde tenkt å bombe flyet mens det var i luften.

‘The prosecution say that on January 30 this year the defendant attempted to carry an assembled and viable improvised explosive device through security at Manchester Airport and onto the Ryanair flight with which he was booked to fly to Bergamo, or Milan, in Italy.

‘The only reason he would have for trying to get that explosive device onto the aeroplane was that he intended to detonate it within the confines of the Boeing 737 aircraft.’

Da Muhammed først ble konfrontert med bomben i håndbagasjen sa han at han ikke kjente til den. At det må ha vært kona eller en annen person som hadde plassert den der.

Men så var det motivet da. Påtalemyndighetene sa at man ikke kunne være sikker på om terror var motivet. Det kunne også være et ønske om å begå selvmord.

‘That may be the most likely motive but equally it could be a desire to commit suicide or another purpose altogether.’

«Another purpose altogether»? Hvis bomben ikke skulle sprenges på flyet, men i Italia, så ville det unektelig vært enklere å sette sammen bomben etter ankomst. Hvilken annen hensikt kunne Muhammad ha for å ta med seg en bombe ombord på flyet annet enn å sprenge det?

Hva med kombinasjonen av hensikter? Terror og selvmord = selvmordsbomber.

Rettssaken fortsetter.

The Independent   The Telegraph   ITV   Metro