Professor Ishtar Gözaydin får menneskerettighetspris fra Universitetet i Oslo. I september starter en rettssak som kan gi henne 15 år i fengsel.

– Ishtar Gözaydin er en svært verdig vinner av UiOs menneskerettighetspris. Hun er en dyktig akademiker, aktiv samfunnsdebattant og en forkjemper for ytringsfrihet og menneskerettigheter. I likhet med mange akademikere i Tyrkia befinner Gözaydin seg nå i en meget krevende situasjon. Jeg håper virkelig at hun får mulighet til å komme til Oslo for å ta imot prisen i november, sier rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Svein Stølen.

Juristen har mistet stillingen sin ved et universitet i Tyrkia og har fått utreiseforbud fordi hun er anklaget for å være medlem i en væpnet terrorgruppe, skriver Uniforum. Rettssaken mot henne starter 12. september, og kan vare så lenge at den hindrer henne fra å delta i prisutdelingen i Oslo i november. Påtalemyndigheten har nedlagt påstand om 15 års fengsel.

Over 100.000 akademikere, jurister, journalister og byråkrater har mistet jobbene sine i Tyrkia i kjølvannet av kuppforsøket i juli 2016 fordi de blir anklaget for å være tilhengere av predikanten Fethullah Gülen. (NTB)