Sakset/Fra hofta

”Full skattekrig: – Hold kjeft!” Overskriften lyser mot oss fra VG, og bærer bud om uforsonlig innhold. Og ganske riktig, det er selveste Thorbjørn Berntsen, i likhet med Gro en av Arbeiderpartiets godt voksne valgkampmedarbeidere, som får utfolde seg i umiskjennelig stil.

Det som ligger Berntsen på hjertet denne gangen, er skatt. I sær formuesskatt, der Stein Erik Hagen m/familie er blitt en kjærkommen skyteskive for ham og andre. Berntsen fyrer løs og bruker uttrykk som ”rømt landet”, ”det er ikke han som har skapt disse verdiene” og stiller spørsmål ved hva Hagen egentlig har bidratt med. Tja, bortsett fra det opplagte, tusenvis av arbeidsplasser, så er det kanskje betimelig å minne om at Hagen i 2013 ga 100 millioner kroner av sin private formue til forskning på prostatakreft? Men det omtales selvsagt ikke av hverken av VG eller Berntsen – det ville jo ødelagt story’en fullstendig.

VGs reportasje gir ellers inntrykk av at vi snakker med en ekte groruddøl. Innledningsvis presiseres det at intervjuet er gjort i Groruddalen, der journalistene sitter sammen med Berntsen ”på en benk i Groruddalen hvor han har vokst opp og bodd mesteparten av livet”. Hvem tror vel etter en slik intro noe annet enn at Berntsen bor i Groruddalen? Men det gjør han ikke. Han har flyttet til Sørumsand, ca fire mil og tre kvarters kjøring øst for Oslo, Grorud og Glomma. Han har ”rømt Groruddalen”, og VGs reportere misser en langt mer interessant vinkling på intervjuet med Berntsen når de hopper bukk over temaet ”hvit flukt”. Det er lett å tenke seg at det ligger et verdivalg til grunn for flyttingen for både Hagen og Berntsen.

Mellom linjene aner man imidlertid at panikken for et dårlig valgresultat for Ap. nå virkelig har bredt om seg i partikorridorene på Youngstorget. Først hentet man inn forhenværende nullskatteyter Gro, og nå Thorbjørn Berntsen som får lire av seg usakligheter i fleng. Det lukter PR-byrå, ferdigskrevet manus og mikrofonstativ lang vei. Og den lukten kjenner velgerne igjen, for leser man kommentarfeltet under dagens VG-oppslag er motbøren massiv og sarkasmene står i kø:

”Berntsen gjør det han alltid har vært best til, nemlig å drite seg fullstendig ut i full offentlighet. I ekte kunnskapsløs APe ånd.”

Berntsen er visst fortsatt relevant, for han er jo æresmedlem i Arbeiderpartiet.

 

Kilder:

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/arbeiderpartiet/rystet-over-berntsen/a/8685959/

https://no.wikipedia.org/wiki/Thorbjørn_Berntsen

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/stortingsvalget-2017/hagen-og-berntsen-i-full-skattekrig/a/24116134/

https://www.aftenposten.no/norge/i/yvJqr/Hagen-gir-100-millioner-til-prostataforskning