Nytt

Bildet: Visestatsadvokat  Eric de Valroger kommenterer det grufulle angrepet på en pizzeria i byen Sept Sorts mandag kveld. Det er mange ubesvarte spørsmål, så hvorfor forsøker pressen og politiet å besvare dem når de ikke kjenner svarene? Foto: Benoit Tessler/Reuters/Scanpix

En sjåfør kjørte med fullt innlegg inn i en pizzeria i en by 65 kilometer øst for Paris. En jente på tretten år ble drept momentant og  hennes tre år gamle bror svever mellom liv og død. Fire andre ble også kritisk skadd. I alt 12 personer måtte innlegges på sykehus.

Sjåføren ble pågrepet etter en vill biljakt på motorveien.

2o personer satt og spiste pizza i byen Sept-Sorts da en BMW kom brasende inn.

Politiet gikk nærmest øyeblikkelig ut og sa det ikke hadde noe med terror å gjøre. De sa mannen var suicidal. Men hvorfor forsøke å drepe andre hvis man vil begå selvmord? Og hvorfor flykter man ut på motorveien? Det er mye som ikke rimer med politiets fremstilling.

Police arrested the driver immediately and after an initial interrogation ruled out any potential terrorist motives.

A source from the prosecutor’s office said the man was suicidal and had already tried to take his life the day before.

While the driver did not manage to take his own life on Monday, he left a teenage girl dead, with her younger brother among the four in a critical condition.

Another eight are said to have suffered light injuries.

The identity of the driver remains unknown, although the Interior Minister has said that he is in his early thirties.

He is reportedly unknown to French police and intelligence services and has no links to terrorism.

Den regionale statsadvokaten Eric de Valroger var ikke like kategorisk som politiet. Han sa at han på det nåværende stadium ikke kunne bekrefte at det var terror. Det er en ganske annen måte å uttrykke seg på. Valroger sa han trodde narkotika var involvert. Han sa drapsmannen var en 31-åring fra en by i nærheten, La Ferte-sous-Jouarre.

Det har skjedd før at politiet tar ned en hendelse og personliggjør den, for så å måtte innrømme at det kanskje handlet om noe «mer» likevel. Publikum stoler ikke forsikringene som kommer så tidlig og tett på.

En indikasjon på at mediene har begynt mørkleggingen av terrorhendelser er APs omtale av angrepet på seks soldater i Paris forrige uke:

The incident on a quiet August night on the eve of a national holiday reignited fears after multiple attacks in which a vehicle was the weapon of choice. An Algerian man with unclear motives drove his car into a group of French soldiers last week,…

Normalt ville man se etter mønstre, men her går man motsatt vei og sier at indisiene ikke peker i noen bestemt retning:

Hamou Benlatrèche, den 37 år gamle algerieren som onsdag kjørte på og skadet seks franske soldater i Paris-forstaden Levallois-Perret innen han ble arrestert etter en menneskejakt som involverte 300 politifolk, bodde i Bezons, Val-d’Oise i det nordvestlige hjørnet av Paris, skriver Le Parisien, ikke langt fra åstedet for sin ugjerning.

Det samme gjaldt knivangrepet på et kjøpesenter i Hamburg, også da het det at det ikke hadde noe med islam å gjøre, men var «psykisk», et innfall. Noen dager senere kommer det frem:

Den 26 år gamle palestineren identifisert som Ahmad A., som den 28. juli knivstakk en 50 år gammel mann til døde og såret sju andre i et supermarked i Hamburg, har i politiavhør beklaget at han ikke greide å ta livet av flere mennesker, opplyser blant andre Süddeutsche Zeitung og allmennkringkasteren Norddeutscher Rundfunk.

Knivterroristen, som ropte «Allahu akbar!» idet han begikk ugjerningen, ønsket å drepe så mange «kristne og ungdommer» som mulig, og ville helst dø som martyr. Han overveide også å gå til angrep med en lastebil som i Berlin, skriver den tyske avisen.

Også Ahmad A hadde et rusproblem, men den utløsende faktor var fredagsbønnen i den lokale moske. Det er som om mediene og politikerne ikke ønsker å se mønstrene, men fortrenger dem.

The Telegraph     The Sun