En islamkritisk youtuber og twitrer, Jonaya English (til høyre). Stillbilde fra YouTube

Den 20. juni publiserte Thorbjørn Jaglands Europaråd denne tweeten fra et arrangement i egen regi

Prevent er den britiske regjeringens program for forebygging og bekjempelse av radikalisering blant britiske muslimer. Det ble innført av Tony Blairs regjering etter selvmordsbombene i 2005. Det har fått kritikk for å søke samarbeid med talspersoner som selv er en del av problemet. Disse personene bruker sin posisjon til å angripe programmet for å være muslim-fiendtlig, og provoserende for muslimer og dermed «radikalisme-fremmende». To helt ulike posisjoner. At Europarådets egen twitter-side brukes til å angripe Prevent, sier noe om hvor langt Jagland har beveget seg inn mot et konkordat med islam. Men denne samforståelsen med islam møter motbør:

En tidligere bekjent av Mariam Waseem (til høyre), Jonaya English svarte så

For flere år siden tilbake anmeldte Waseem Jonaya for trakassering. Saken ble henlagt. Men Waseem igjen følt seg krenket, og har anmeldt Jonayas tweet som en fortsettelse av en årrekke med trakassering.

Saken fikk en drastisk vending, da en politimann ved navn Mohammed Khan ikke bare tok anmeldelsen av Jonayas tweet alvorlig, men truet med å frata Jonaya sin plass ved Newcastle University, dersom hun ikke ville  «samarbeide».

Mohammed Khan. Foto: Norhtumbria Police

Av personer som kunne ha tatt saken er Khan blant fem andre kontaktpersoner i politiet for universitetet.

Det fremstår i det hele tatt som svært merkelig at en politimann kan ha tatt Waseems anmeldelse så alvorlig. Kan det være at det er signaler fra borgermester Sadiq Khan som har fått ham til å tro at islamofobi er ulovlig, eller at fremtiden ikke tilhører «those who slander islam»? (Obama)

 

Jonaya English opplyser at hun har tatt saken til IPCC (Independent Police Complaints Commission), i tillegg til at hun 7. juli tweetet at hun per telefon skal ha fått en bekreftelse fra universitet på at det er Waseem som har rapportert henne for sin tweet om at terrorister får sine idéer fra Koranen.

Til tross for at Khan tidligere forsøkte å true til seg samarbeid fra English, er han nå umulig å få kontakt med.

En muslimsk aktivist under Jaglands vinger har altså følt seg krenket på islams vegne, og funnet en muslimsk politimann som har brukt sin posisjon til å forsøke å knekte kritikeren ved å true med tap av plass ved universitetet.

Det skulle imidlertid være lett for alle tre parter å motbevise English’ versjon. Universitet kunne trykke en avvisning av at de overfor English har bekreftet at anmeldelsen gjelder en tweet. I stedet for å slette sin Twitter-konto kunne Waseem benekte at hun har anmeldt noen for sin meningsytring. Og politiet kunne lett ha gjort noe annet enn å uttrykke skuffelse over at noen har kritisert Khan.

Det er altså tre elementer i denne saken: 1) Krenket muslim tror at man kan anmelde islamofobi som trakassering, 2) politimann tar til å true til seg «samarbeid» angående en ikke-sak, men mest alvorlig er det at politiet ved to aneldninger har trykket uttalelser, som gjør lite annet enn uten videre å frikjenne Khan og mørklegge saken:

Fra politets Twitter-konto

Den første uttalelsen er fra 2. juni, det vil si samme dag som Jonaya mottok og delte epostene fra Khan. Her avviser politiet direkte at Khan skal ha kontaktet Jonaya på bakgrunn av sin ytring på Twitter. Den samme avvisningen blir imidlertid ikke gjentatt i den mer fyldige redegjørelsen fra 7. juli:

Foto hentet fra Twitter-kontoen til politiet i Northumberia

I den siste uttalelsen fra politiet nevnes det at det handler om en påstått «oppførsel» fra flere år tilbake, men gir absolutt ingen forklaring på hvorfor den allerede etterforskede og henlagte saken plutselig skulle bli opptatt av deres politimann Khan. Og tilfeldigvis rett etter at Jonaya tweetet om Waseem.

Her er Jonayas egen forklaring:

 

vis

Hvis noen lurer på hva som skjer med Storbritannia, er det grunn til å minne om tweeten fra Metropolitan police, sendt ut rett etter Manchester Arena-selvmordsaksjonen:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂