En meningsmåling som er utført av IBRIS for Polens største nyhets­magasin Polityka, viser at et flertall på 51,2 % av de spurte heller vil forlate EU enn å ta imot migranter fra muslimske land.

Det skriver Breitbart, som siterer Polsat News. Dersom valget står mellom å ta imot muslimske migranter og gå glipp av EU-midler, er flertallet noe større: 56,5 %.

Den polske kringkasteren opplyser at landets president Andrzej Duda ønsker at migrasjons­spørsmålet skal legges frem for velgerne i en folke­avstemning.


Polens president Andrzej Duda sammen med USAs president Donald Trump under en felles presse­konferanse i Warszawa den 6. juli 2017. Foto: Carlos Barria / Reuters / Scanpix.

Duda foreslår også at en slik folke­avstemning avholdes i forbindelse med neste parlaments­valg, som må finne sted innen november 2019.

Denne ordningen ville formodentlig unngå en gjen­tagelse av den lave valg­del­tagelsen på 44 % under folke­avstemningen om migrasjonen i Ungarn i oktober 2016 – hvor over 98 % av velgerne forkastet EU kvoter, men resultatet etter loven likevel ble underkjent.

Det er uansett liten grunn til å forvente et svært forskjellig styrke­forhold ved en eventuell polsk folke­avstemning. Professor i stats­vitenskap ved Sussex-universitetet Aleks Szczerbiak har i en bloggpost hos London School of Economics forklart noe av bakgrunnen for det:

Poland is an overwhelmingly Catholic country with very few ethnic minorities which has had little experience of the modern migrations that have transformed Western Europe. Poles are keen to avoid the kind of cultural and security problems that many of them feel West European countries have experienced through admitting large numbers of Muslim migrants who are seen as difficult to assimilate and embedding violent extremists within their communities.

Hvem ønsker å imitere den som skader seg selv?