Nytt

Marine Le Pen og Nicolas Dupont-Aignan blir møtt av demonstranter utenfor Reims-katedralen fredag 5. mai. Reuters tekst kaller dem «Young people and demonstrators gather in front of the main entrance during the visit of Marine Le Pen, French National Front (FN) candidate for 2017 presidential election». På bildet er antics-bannere synlige. Young people? Le Pen og Dupont-Aignan måtte smugles ut en bakdør. Samtidig publiserer byråene bilder av Emmanuel Macron som tas imot som et popidol. Mediene stiller ikke spørsmål ved at man demonstrerer mot kandidater og hindrer dem å drive valgkamp. De er selv en del av iscenesettelsen. Foto: Charles Platiau/Reuters/Scanpix

En tidligere soldat mistenkt for å ha blitt radikalisert ble pågrepet nær en militærbase utenfor Paris fredag. Samme sted ble det funnet våpen og IS-flagg.

«Ei hagle, to revolvere og ammunisjon» ble funnet i nærheten av en luftbase utenfor Paris der den 34-årige tidligere soldaten ble pågrepet fredag, opplyser en kilde nær etterforskningen til AFP.

Politiet fant en bil som tilhørte mannen, som er på en overvåkingsliste over ekstremister i Frankrike, i nærheten av militærbasen i Evreux. Han ble pågrepet like ved et par timer senere.

Etterforskningskildene opplyser at de også fant en troskapserklæring til den ytterliggående ekstremistgruppen IS på en harddisk i bilen, samt flere IS-flagg. Våpen ble også funnet i busker like ved militærfasilitetene.

Pågripelsen skjedde to dager før det franske presidentvalget, der tiltak mot ekstremisme har vært et betent tema.

Den skjedde også dagen etter at Tyskland hadde krisemøte om ekstremisme i hæren etter at en høyreekstrem soldat, kjent som 28-årige Franco A, ble pågrepet i forrige uke mistenkt for å ha planlagt en terroraksjon motivert av fremmedhat. Han hadde tidligere vært utstasjonert i fransk-tysk brigade i Illkirch.

Franske antiterroretterforskere undersøker fredagens pågripelse, men det foreløpig uklart hvorfor 34-åringen oppholdt seg nær militærbasen.