Nytt

Fra demonstrasjon i Ankara 18. april. På plakaten står: «Dear Ataturk; honesty didn’t work again. I am sorry». Foto: Umit Bektas/Reuters/Scanpix

Douglas Murray minner om at Recep Tayyip Erdogan en gang sa at demokrati var som en buss; Man stiger på og du blir med til du har nådd dit du vil, de stiger du av. Søndag var Erdogan fremme: Tyrkia er ikke lenger et demokrati.

Det kommer nå stadig meldinger om at valget ble stjålet. Antall ugyldige stemmer var 2,5 million, dobbelt så mange som differensen mellom nei og ja.

One observer group said that 2.5 million votes — roughly twice the margin of victory — are under question. “It seems credible that 2.5 million were manipulated, but we are not 100 percent sure,” Andrej Hunko, a German lawmaker who observed the election on behalf of the Council of Europe, said by telephone.

Med tenke på at det er Euroaprådets egne observatører som har påpekt tegn på valgsvindel og uregelmessighete, er generalsekretær Thorbjørn Jagland ytterste forsiktig.

“The Turkish electorate has voted on the amendments to the Constitution. In view of the close result the Turkish leadership should consider the next steps carefully. It is of utmost importance to secure the independence of the judiciary in line with the principle of rule of law enshrined in the European Convention on Human Rights. The Council of Europe, of which Turkey is a full member, stands ready to support the country in this process”.

Erdogan kommer ikke til å ta imot den ustrakte hånden. Det fremgår tydelig av grunnlaget for presidentstyret at presidenten skal utnevne dommere. Hvorfor skulle Erdogan gå til bake på det? Han vil ikke ha noen statsmakt som kan utfordre ham. Har ikke Jagland forstått forskjellen på et demokrati og en islamisert sta

Opposisjonen har formelt klaget til valgkommisjonen, men har like lite håp om å bli hørt som Jagland, til tross for demonstrasjoner i 30 tyrkiske byer tirsdag.

Erdogan har ikke noe å gå på. Marginen var syltynn. Hans legitimitet er skjør. Hvis han så mye som skulle innrømme uregelmessigheter, har han tapt.

Det er nok å ta av:

■ The barring of over 170 members of the opposition from participating in election observation.

■ The temporary detainment of some international election observers, preventing them from fully observing election counts.

■ Minimal “no” votes in an opposition stronghold in southern Turkey.

■ At least one allegation of “no” votes being removed from ballot boxes and deposited in a building site in the same area of southern Turkey.

■ The unfairness of the campaign itself, which observers from the Organization for Security and Cooperation in Europe described as taking place on “an unlevel playing field.”

At det var få nei-stemmer i områder hvor opposisjonen står sterkt høres ut som et klassisk tilfelle av manipulasjon.

Å godkjenne per definisjon ugyldige stemmer høres ut som at man ga blaffen i om man ble avslørt. Det var som å forkynne at man skulle vinne, uansett metode.

Valgsvindelen var demonstrativ og graverende. Dette var klassisk Erdogan: In your face-politikk.

Kerem Gulay, an expert on Turkish electoral law at the University of Amsterdam law school, said, “Changing the rules of the game after the voting started and half an hour before voting in the eastern provinces stopped — I haven’t heard of anything like that in recent electoral history worldwide.”

Vil OSSE og Europarådet våge å legge seg ut med Tyrkia. Trumps gratulasjonshilsen skurrer kraftig.

I kurdisk-dominerte områder var nei-andelen ikke i nærheten av det partiet HDP fikk ved siste valg. Sekker med stemmer ble fotografert liggende på en øde tomt.

Specific allegations of ballot-box stuffing emerged in the southern province of Sanliurfa. In one district, “no” voters formed less than 1 percent of the total, even though the H.D.P. won over half the votes in the area at the last parliamentary elections, in November 2015.

Unverified photographs later emerged that seemed to show bags of “no” votes abandoned in a building site in the province. In another part of the same region, an H.D.P. lawmaker said he had witnessed multiple violations, including the stuffing of 400 ballots into a box that was only meant for 360 voters.

“Unconcealed voting, people voting multiple times, or on behalf of other people — these were widely practiced in rural Urfa,” said the lawmaker, Ibrahim Ayhan, using an informal name for the region. “And the law enforcement officers did not intervene as they should have.”

Jaglands valgutsending, den tyske parlamentarikeren Andrej Hunko sa de ble anholdt av politiet i det sørøstlige Tyrkia og forhindret i å følge opptellingen. Hunko sa han har fulgt valg i 14 forskjellige land, men aldri opplevd maken.

Leder av valgkommisjonen avviste at reglene ikke ble fulgt, og høyesterett har onsdag avslått klagen på valget.

Erdogan har gjort ende på Atatürk-arven. Tyrkia er ikke lenger et land med skillet mellom moske og politikk. Islamismen har tatt over:

President Erdogan’s success in the referendum to award himself Caliph-like powers for life finally sees the end of Turkey’s secular and democratic experiment.

Erdogan gikk av bussen. Demokratiet har gjort nytten. Når skal Europa forstå hvor skjelsettende dette er?

https://blogs.spectator.co.uk/2017/04/turkish-democracy-just-died-europe-not-saved-2/