Nytt

Bilde: Forsvarer for den 17-år gamle tsjetsjeneren, Aase Karin Sigmond, omtaler ham som et barn som har utført guttestreker. Det stemmer dårlig med opplysningen om at han hadde surret spiker rundt butangassbomben. Foto: Gwladys Fouche/Reuters/Scanpix

Siktelsen mot den 17 år gamle tsjetsjeneren tok en dreining til det alvorlige da det ble kjent at han hadde surret spiker rundt den amatørmessige bomben med gasslightere.

Forsvarerens påstand om guttestreker ble vanskelig å opprettholde. PST knytter handlingen til terror-forsett som kan gi 15 års fengsel.

Det var etter fremstillingen i tingretten at PST gikk ut med opplysingen:

– Det var en beholder med lightergass, med flere spiker festet på utsiden, sier politiadvokat Kathrine Tonstad.

Fengslingsmøtet varte i over to timer og foregikk bak lukkede dører. Pga alderen kunne retten bare varetektsfengsle i to uker om gangen.

PST varsler at de vil ta ut en tiltale etter terrorparagrafen.

Forsvaren Aase Karin Sigmonds bagatallisering av sin klients handlinger virker ikke like effektivt etter at opplysningen om spiker-bomben ble kjent.

– Han er veldig opprørt. Det er en kjempealvorlig siktelse. Han har sittet isolert på glattcelle i over et døgn. Han er bare 17 år, sier hans forsvarer, advokat Aase Karine Sigmond.

Hun kaller fortsatt det han har hatt fore for «guttestreker».

– I denne saken har man gått ut veldig høyt i forhold til hans forklaring. Hans forklaring innebærer at dette er guttestreker og ikke en terrorhandling.

Forsvareren legger seg for tett opp til klientens egen fremstilling. Tsjetsjeneren har delt bilder av Jihad John på sosiale medier.

– Men husk at da var han bare 15 år, sier forsvareren.

Men hva med bomben, spør Aftenposten.

– Fyrverkeri kan også skade mennesker, det gjør det ikke nødvendigvis til et terroranslag, svarer Sigmond.

Fyrverkeri kommer ikke med spiker. Forsvareren har sagt så mye dumt at hun svekker klientens sak.

Den terrortiltalte i Stockholm har forlangt muslimsk sunni-forsvarer. Det varer nok ikke lenge før det blir et krav i slike saker.

http://www.aftenposten.no/norge/Terrorsiktet-17-aring-varetektsfengslet-i-to-uker-619082b.html