Nytt

Marine Le Pen har begått en feil som kan vise seg skjebnesvanger. Hun har snakket om jødenes skjebne under annen verdenskrig og sagt det ikke var Frankrikes skyld. Dermed river hun opp nasjonale sår og gir sine motstandere en gavepakke.

Liksom i Norge var det franske politifolk som var med på razziaene mot jødene. I Frankrike skjedde den første store razziaen 17. juli 1942. 13.000 jøder ble tatt og plassert på sportsstadion Vel d’Hiv. Den er berømt som stedet for sommer-OL i 1924. Fra nå av skulle den få et helt annet rykte. De flest av jødene havnet i Auschwitz.

Det tok lang tid før det offisielle Frankrike orket å vedkjenne seg at det var fransk politi som sto for razziaen. Det skjedde først med president Jacques Chirac i 1995. Charles de Gaulle hadde vært for stolt til å si noe slikt, og Francois Mitterrand arbeidet for Vichy under krigen.

Vel d’Hiv var derfor et sår det tok tid før man orket å nærme seg.

Det er dette Marine Le Pen har berørt ved å si:

“I don’t think that France is responsible for the Vel d’Hiv,” she declared on French television on Sunday. “I think that in general, more generally, if there were those responsible, it was those who were in power at the time. This is not France.”

De som satt med makten den gangen var tyskerne. Men det lyder i våre dager som en frikjenning av franske myndigheter. Som i Norge ville jobben vært langt vanskeligere uten samarbeid med nasjonalt politi.

Nå faller farens skygge over Marine. Hun har forsøkt å skyve ham vekk fordi han to ganger har sagt at gasskamrene var en detalj. Første gang ble han dømt, annen gang sa han det på trass.

Marine le Pen har forsøkt å distansere seg fra disse utalelsene. Nå kan hun utlegges som hun deler noe av farens oppfatninger.

Marine Le Pen begrunnet hvorfor: Barn er blitt tutet fulle av hvor ille Frankrike har vært.

In remarks that elicited outrage across the French press, Le Pen went further: “France has been mired in people’s minds for years. In reality, our children are taught that they have every reason to criticize her, to see only the darkest historical aspects.”

“I want them to be proud to be French again.”

Israel strongly condemned Le Pen’s remarks, saying they reflect rising anti-Semitism that «unfortunately is once again raising its head.”

Men Vel d’Hiv var ikke riktige hendelse å bruke som eksempel.

Hun får motstand fra jødiske grupper. I noens øyne er det et tegn på at hun er på riktig vei, men det er de stemmene som skremmer vekk andre.

Det er merkelig at en så dreven politiker som Marine Le Pen ikke var klar over det. Når ordene faller på TV er de umulig å tilbakekalle.

 

Marine Le Pen: France ‘not responsible’ for deporting Jews during Holocaust