Lokalavisa «Våganavisa» i Svolvær skrev mye om flyktninger, for mye mente lesere som sa opp abonnementet. Redaktør Mari Rokkan ble forundret. Men hun visste råd og skrev på lederplass om det som hadde hendt, og situasjonen snudde: Avisa fikk nye abonnenter.

Rokkan sier de kommer til å fortsette å skrive om slike saker og er overrasket over oppsigelsene.

– Jeg visste ikke at det var så ille at folk ville gå så langt som å si opp abonnementet sitt, fordi vi skriver om en gruppe i samfunnet. Det overrasker meg at det finnes såpass sterke meninger blant folk om akkurat dette.

Denne historien fra tidligere denne måneden er et godt bilde på det som skjer i landet vårt, og et godt bilde på frekke mediefolk som nekter å forstå.

Vanlige folk som står opp i otta for å måke frem bilen og komme seg på jobb, betaler skatt og holder samfunnsmaskineriet (Lokalavisen) oppe, er gått fullstendig trøtt av medienes preferanser og vinklinger. Fed up! De protesterer på den måten de kan; her ved å si opp abonnementet.

Så setter mediene inn støtet om rasisme. Da kommer støtten fra aktivister og politiske motstandere. I dette tilfellet i form av nye abonnementer som ikke så noen grunn til å holde lokalavisa før det ble skrevet om denne saken.

At noen ikke ønsker å lese om flyktningers situasjon, må vi ha respekt for. Det samme må vi om noen ikke ønsker å lese historiene til de som eksempelvis er uføretrygdede eller faller utenfor samfunnet av andre grunner. Det interessante her er at vi nok ikke hadde opplevd abonnementsoppsigelser om vi hadde brukt tre aviser på å skrive om sistnevnte gruppe. Kanskje viser dette at hverdagsrasismen er mer utbredt enn vi hadde trodd. Eller kanskje viser det bare at de som lider av dette, også er de som roper høyest.

Redaktør Rokkan viser respekt for dem som ikke vil lese om flyktningers situasjon ved å kalle dem hverdagsrasister. Og stort tydeligere kan hun ikke vise sin totale mangel på respekt og direkte avsky mot dem.

NRK

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂