Bilde: Paris 14. februar 2004. Demonstrasjon mot lovforslaget om forbud mot hijab i skolen. Det er 13 år siden. Mye vann har rent i havet. Frankrike har siden forbudt niqab, men kampen er på ingen måte over. Foto: Charles Platiau/Reuters/Scanpix.

Tre års intensivt avradikalseringsarbeid, millioner av euro og store ressurser innen forskning og på bakken: Det hele har vært en total fiasko. Nå legger Frankrike ned alt avradikaliseringsarbeid, som var ment til å bringe islamister tilbake i samfunnet.

Hæren av sosiologer, psykologer og soialarbeidere har måttet kaste inn håndkle og erkjenne nederlag. Islamisme er ingen psykisk lidelse, eller noe rent resultat av sosio-økonomiske forhold. Det viser alle intensive forsøk gjort siden 2014, som innebar åpning av sentre for avradikalisering med fulltidsansatte flere steder i landet.

Dette har vært en viktig sak for alle relativister, for å kunne vise til muligheten av å behandle kulturelt/religiøst problematiske elementer på samme måte vi behandler sykdommer – med en slags liberal utopi om friskmelding som mål. Den kulturrelativistiske utopismen feiler på absolutt hvert eneste punkt i sine analyser. Parallellen til marxismen er nærliggende. (Forhåpentligvis lærer vi tidligere og fortere enn med marxismen som tok livet av over 100 millioner mennersker i forrige århundre.)

Sist noen politiker i Norge snakket om avradikalisering, var det Hadia Tajik som ønsket den såkalte «Aarhus-modellen», som vil si full omsorg for hjemvendte jihadister. Denne naiviteten er farlig. Men neste gang noen snakker om avradikalsering, bør noen vennligst be vedkommende om å se til Frankrike, og spørre hvilken analyse de selv har gjort som franskmennene bommet på.

Det er vanskelig å vite om politikerne selv har blitt noe klokere på egen fiasko, men nå er i hvert fall muligheten der for at man kan kalle problemene ved deres rette navn. Frankrike har 10,300 med egne mapper under kategorien «S»: en fare for republikken. En høytstående politiker blant Republikanerne har allerede luftet forslaget om frihetsberøvelse, det vil si internering.

Le Figaro