Nytt

En israelsk militærdomstol dømte onsdag soldaten Elor Azaria skyldig i drap for å ha skutt en såret og forsvarsløs palestiner. Palestineren hadde gått løs på soldater sammen med en annen mann i Hebron. Kameraten ble skutt og drept.

Abdel Fattah al-Sharif (21) lå såret på bakken da Azaria dukket opp, det hadde gått ti minutter. Han puttet en kule i geværet og trakk av.  Tilfellet ville at hendelsen ble filmet. Da filmen ble offentliggjort hadde ikke militærtribunalet noe valg: Azaria måtte kjennes skyldig. Noe annet ville være å åpne for den rene lovløshet. Med det konfliktnivået Israel lever med kunne det ført til at soldatene tok loven i egne hender. Det kan ingen sivilisert hær leve med.

Men selvsagt vekker dommen sterke reaksjoner. Mange synes folk som går løs på soldatene med våpen, fortjener å dø.

Etter et par år med knivintifada er hevntørsten sterk. I et opphetet øyeblikk er det lett å la følelsene løpe av med seg. Men en soldat i uniform skal kunne kontrollere seg.

 

http://edition.cnn.com/2017/01/04/middleeast/israel-idf-palestinian-shooting-verdict/index.html