En ny undersøkelse utført i Gøteborgs forsteder i samarbeid med avisen Gøteborgposten bør få svenske myndigheter til å sperre øynene opp. Et utvalg på 1200 skoleungdommer mellom 12 og 18 år, viser at mer enn hver tiende sympatiserer med IS. Ikke sharia altså, men IS – en av de mest brutale terrororganisasjonene verden har sett.

I undersökningen ställdes bland annat frågan om eleverna har sympatier för religiösa extremister så som Islamiska staten och jihadister. Över elva procent, mer än 130 ungdomar, svarade: «ja, jag har sympati». 13 procent svarade att de kände någon annan med sådana sympatier.

Hvis 130 ungdommer sier åpent at de støtter Den islamske stat, hvor mange er det da som taust støtter dem? Er det kanskje noen blant de 13% som «kände någon annan med sådana sympatier»?

gp

– Jag blev helt chockad när jag såg resultatet. Jag hade kanske tippat på någon procent. Det finns inga ord, säger Guluzar Tarhan Selvi, tillförordnad projektledare på Varken Hora eller Kuvad.

Joda, det finnes mange ord Guluzar Tarhan Selvi, men de egner seg kanskje ikke alle like godt på trykk. De unge er mer religiøse enn sine foreldre, sier Selvi. Da må vi vel skylde på svenskenes dårlige integreringsvilje da? For dette kan jo umulig være innvandrernes feil?

– Vissa ungdomar vi mött använder ord som «kafir» för icke-troende människor, och de säger att sådana kan «dra åt helvete» och att «IS gör egentligen rätt» och så vidare. I en tidigare undersökning från Stockholm kunde vi även se att unga angav att de var mer religiösa än sina föräldrar, säger Guluzar Tarhan Selvi.

Undersøkelsen viser at halvparten av ungdommene sier at de selv er «veldig religiøse». Av de 1200 som har svart, så sier 40 % at de er kristne, 2 % at de ikke er religiøse og 58 % at de er muslimer.

Hm. 58 % ut av 1200 er 696 muslimer. 130 sier at de støtter IS. Vi kan trygt gå ut ifra at det ikke er de kristne eller de ikke-religiøse som har svart dette. Det betyr at 18,7 % av de muslimske ungdommene støtter Den islamske stat. Nesten hver femte.

Det er ikke det minste merkelig at Sverige er blitt Europas storeksportør av jihadister.

Gøteborgposten