Karl-Olov Arnstberg forsøker å sette ord på hva som skjer med Sverige. Det er mange som med «häpnad» ser på hvor det en gang så dyktige landet er på vei. Nordmenn vil bli berørt.

En bekjent med mange kontakter blant folk fra Midtøsten bosatt i Oslo fortalte nylig om syrere som kom over grensen fra Sverige. De var blitt skysset videre av svensk politi som sa at Sverige var fullt. – Kom dere videre.

Jeg har ikke brydd meg med å undersøke historien nærmere, men den høres plausibel ut. Vi vet at italiensk politi skruppelløst benytter en slik metode. De sender problemene nordover. Er det så rart om svenske kolleger gjør det samme?

Historien forteller at det som skjer i Sverige vil berøre Norge, på mange måter.

Det är lite gåtfullt hur synapserna fungerar men så minns jag en passus i Lars Hedegaards intervju med Gunnar Heinsohn (se en tidigare text: Ungdomspucklar och våld). Han sa att en undersökning visade att 52 procent av tyska ungdomar ville lämna landet. Så många realiserar givetvis inte sina drömmar men dagens västerländska ungdom är språkkunnig, ofta välutbildad och pigg på att pröva sin lycka någon annanstans i världen. Jag vet inte om det finns några undersökningar som visar hur svenska ungdomar tänker, men det är rätt många i min vänkrets som har sina barn någon annanstans. Greger har en dotter i Australien, Sten-Åkes yngsta dotter var ett år i USA och vem vet, hon kanske återvänder dit för gott. En annan kompis har en dotter på Island. Ja, så där håller det på. Själv har jag min yngste son i Thailand. Där har han bott i tio år.

Så är det enligt Gunnar Heinsohn inte med dem som kommit från icke västliga länder och beviljats asyl. Med Frankrike och Tyskland som exempel konstaterade han att det finns inga andra i världen som vill öppna dörrarna för dem. När de haft turen att bli insläppta i en välfärdsstat med allt vad det innebär, så flyttar de inte på sig i onödan. Och som sagt, de är inte heller särskilt välkomna i andra välfärdsländer, i varje fall inte de lågpresterande och bidragsberoende.

Plötsligt nådde min insikt om vad som händer med Sverige en ny nivå. Det är inte bara så att vi fyller på landet med kostsamma nya medborgare i en takt och omfattning som inget annat land, utan konsekvensen blir att många ur det högpresterande elitskiktet (naturligtvis också de invandrare som platsar där) kommer att lämna Sverige. Höga skatter men alldeles för lite tillbaka, därför att hur ska annars alla dessa nya medborgare försörjas. De med ett arbetsmarknadsperspektiv mest attraktiva sticker, samtidigt som vi får allt fler i gärsgårdsserien. Och nu kommer den insikt som gör mest ont: detta är en irreversibel process!

 

http://morklaggning.wordpress.com/2014/10/02/goodbye-sweden/#more-12280

 

Les også

-
-
-
-
-
-
-