Snittet av de senere tids meningsmålinger hos RealClearPolitics vitner om at Donald Trump har bygget seg opp et momentum, og hentet inn mye av det forspranget Hillary Clinton har hatt.

Om han klarer å gå seirende ut i Florida, hvor han kun ligger 0.5 prosent bak, vil han vinne valget – med 275 valgmenn mot Clintons hypotetiske 263 – dersom de øvrige statlige snittresultatene står seg.

På toppen av dette er han i snitt nå kun 1.8 prosent bak i Pennsylvania, i likhet med Florida en stat med et stort antall valgmenn, der Clinton for en knapp måned siden ledet med omkring 10 prosent.

Det var konteksten like før den første TV-sendte debatten mellom de to presidentkandidatene, natt til tirsdag norsk tid.

Defensiv Trump

En seier i denne for Trump ville etter alt å dømme få ham til å rykke opp i ledelsen på målingene. I stedet serverte han en underlig defensiv forestilling, hvor Clinton fikk ligge i angrepsposisjon mesteparten av tiden.

Trump åpnet friskt med en rekke gode one-liners og ved konstante angrep på motkandidaten. Den første halvtimen fortonet seg til tider som et avhør av Clinton, men i motsetning til under 9/11-minnesmarkeringen i New York maktet hun å holde seg på beina denne gangen.

Vendepunktet i debatten inntraff da Trump ble presset på hvorfor han ikke hadde offentliggjort selvangivelsen. Clinton mer enn insinuerte at dette skyldes at forretningsmannen har noe å skjule. Det var etter dette at mye av luften gikk ut av Trump.

Han fremstod i resten av debatten som altfor defensiv og til tider rablende.

Blant temaene som kandidatene skulle diskutere var cyberterrorisme mot USA, en ypperlig anledning for Trump til å sette Clinton under press for epost-skandalen. Det gjorde han utrolig nok ikke. Clinton lot på sin side ikke noen sjanser gå fra seg til å angripe sin motkandidat.

Trump kom muligens noe sterkere ut i de delene av debatten som omhandlet økonomi, utenrikspolitikk og lov og orden, men Clinton vant likevel debatten sett under ett på grunn av hennes rolige væremåte og vellykkede angrep på Trump selv.

To debatter til mellom kandidatene gjenstår før valget 8. november, i tillegg til en mellom visepresidentkandidatene.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.