The_Birth_of_Venus_by_William-Adolphe_Bouguereau_(1879)

William-Adolphe Bouguereau (1825-1905)

Olje på lerret, 300 × 218cm, Musée d’Orsay, Paris.

Se Venus i sin prakt!
Kring henne hålla vakt
änglar, delfiner, sefirer och Pafos’ hela makt;
vattunymfer plaska kring
i ring.

heter det i Fredmans epistel 25, Blåsen nu alla. (C. M. Bellman)

I følge sagnene ble gudinnen Venus – den greske Afrodite – i følge dikteren Hesiod født av havets skum (afros), og ved hjelp av vinden brakt i land på Kypros, Pafos eller Kythera (nærmere og nærmere det greske fastland ettersom tiden gikk). Opp gjennom historien har flere kunstnere tatt for seg den skumfødte i det hun stiger i land. Det kanskje best kjente er Botticellis versjon, ca. 1486, nå i Uffizi i Firenze, som Bougereau trolig har hentet inspirasjon fra.

Bouguereaus noe akademisk-realistiske versjoner av mytologiske motiver var sterkt beundret i hans samtid, men i begynnelsen av forrige århundre havnet han i skyggen av sine impresjonistiske samtidige som Monet, Renoir og Degas, og de senere modernister som kubister og surréalister.

Det skal nevnes at den engelske Wiki-artikkelen inneholder flere interessante linker.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂