Før blekket er blitt ordentlig tørt på avtalen EU har inngått med Tyrkia i det såkalte flyktningespørsmålet, virker det allerede som om den ikke er verdt papiret den er skrevet på.

I teorien skulle avtalen settes i kraft nesten umiddelbart, men i praksis er ikke høytidelige vedtak alltid så enkle å iverksette.

Fra søndag av skulle Hellas begynt å sende flyktninger tilbake til Tyrkia. Nå sier de at de trenger mer tid før det kan skje.

– Avtalen om å sende tilbake personer som kommer til øyene skulle, ifølge teksten, begynt 20. mars. Men en plan som dette kan ikke igangsettes på bare 24 timer, sier Giorgos Kyritsis, koordinator for migrasjonspolitikk, til AFP.

Iverksettelsen krever et digert apparat som simpelthen ikke foreligger:

– Vi vet fortsatt ikke hvordan avtalen skal implementeres i praksis, sier en politikilde på øya Lesbos til AFP.

– Mest av alt så venter vi på de ansatte som som Europa lovte oss, som skal være effektive til å prosessere asylsøknadene, oversettere, advokater, politifolk – for vi kan ikke gjøre dette alene.

Det er altså tusenvis av personer det er tale om.

båter-med-migranter-hellas
Liten grunn til å tro at denne trafikken opphører med det første.

Tilbakesendelsen av migrantene er med andre ikke automatisk, slik den ville ha vært ved en marineblokade for å forhindre at migrantene setter foten på gresk jord. Hver enkelt skal gjennom en rettslig og administrativ kvern først.

Kvernen kommer snart i drift, hvis man skal tolke EUs mektigste kvinne velvillig:

Det realistiske er at hjemsendelsen av flyktninger til Tyrkia ikke vil starte før 4. april, ifølge Tysklands statsminister Angela Merkel.

Og det skal man nok ikke. Selv ved en komplett fiasko vil kanslerinnen ha sine ord i behold.

 

NTB/VG