Sextrakasserier i bassengene er heller ikke ukjent i Sverige. I Storsjöbadet i Östersund fikk tre jenter ufrivillig nærkontakt med en gruppe unge innvandrergutter. Ann-Sofie Hallin forteller til Länstidningen hva hun og to andre jenter på 11 og 14 år opplevde:

– Vi hann inte vara där så länge förrän vi märkte att det var en grupp killar som var omkring oss väldigt mycket. De stötte in i oss flera gånger, säger Ann-Sofie Hallin som uppger att från början försökte de tre mest ignorera killgänget och inte dra förhastade slutsatser.

– Det är ju trångt på ett badhus och lätt hänt att man råkar nudda i någon, konstaterar Ann-Sofie Hallin.

Men när elvaåringen påkallar hennes uppmärksamhet blir det snabbt allvar enligt Ann-Sofie Hallin.

– (11-åringen) sa att det var en kille som hade tagit henne mellan benen. Jag frågade om hon var säker på det. Eftersom att det kan vara en väldigt stor anklagelse att lägga på någon om man inte är helt säker. Hon sa: «Jag är säker. Han försökte ta mig mellan benen», säger Ann-Sofie Hallin.

Medan Ann-Sofie och 11-åringen står och pratar så kommer samme förövare simmande igen under vattnet.

– Jag drog undan henne och så knuffade jag bort honom när han kom upp till ytan. Han hånflinade bara åt oss. Det tyckte jag var enormt respektlöst, säger Ann-Sofie Hallin.

Men guttene ga seg ikke selv om jentene flyttet seg unna dem flere ganger. Guttegjengen befølte jentene flere ganger.

– Vi fortsatte att flytta på oss och flyttade på oss igen. Och de kom efter hela tiden och var väldigt närgångna.

– De både tafsade och försökte tafsa flera gånger. Det var en som simmade upp och strök sitt skrev mot mitt lår väldigt övertydligt. De tog (14-åringen) på bröst och rumpa. Likaså mig. De tog mig mellan benen, på brösten och på rumpan. Det är inte okej över huvud taget.

Ann-Sofie Hallin meldte fra til badevakten.

– När vi sa till badvakten sa han: «Händer det igen då åker de ut», säger Ann-Sofie Hallin.

Dette hendte 16. januar. Altså en drøy uke etter at hele Europa hadde blitt fortalt hva som skjedde med jentene i Køln og andre byer på nyttårsaften. Badevaktens reaksjon på et seksuelt overgrep i bassenget var at guttene fikk en sjanse til!

Det tok flere dager før Ann-Sofie Hallin meldte saken til politiet. Hun hadde trodd at badevakten ville bistå i anmeldelsen når overgrepene fant sted og hadde blitt helt satt ut da han bare sa at jentene måtte melde fra om det skjedde igjen.

Og igjen er det de utsatte jentene som betale prisen for manglende støtte og beskyttelse. Deres liv blir gradvis innskrenket.

– Jag tänker inte åka tillbaka till Storsjöbadet. Jag har varit på Storsjöbadet i så många år och alltid känt mig okej att vara där. Jag har varit där själv med mina kompisar. Men nu känner jag mig inte alls okej med det. Det känns inte säkert alls längre.

Storsjøbadet Østersund

I en annen svensk svømmehall, Eriksdalsbadet i Stockholm, ble en jente voldtatt tidligere denne måneden. Etter at voldtekten ble anmeldt har flere andre overgrep funnet sted. De vet at det er asylsøkere som står bak overgrepene.

De gärningsmän som är kända är samtliga unga pojkar. Enligt uppgift handlar det om ensamkommande flyktingbarn.

Men fremdeles vil, utrolig nok, ikke det svenske politiet understreke dette:

– Vi vill inte peka ut en enskild grupp utan vi pratar om att det är pojkar utan vårdnadshavare, säger Elisabeth Anestad.

Hvor lenge tør svenske foreldre å la sine døtre bade i offentlige svømmehaller?

Ltz.se  Expressen