Sakset/Fra hofta

Arbeiderpartiet vingler videre.  I begynnelsen av november ville Aps innvandringspolitiske talsperson, Helga Pedersen, sette opp direktefly fra Kirkenes til Kabul for å få ut asylsøkerne så fort som mulig. For litt over to måneder siden var hennes klare beskjed:

– Nå er det viktig at regjeringen ikke driver seminar og diskuterer innstramninger i innvandringspolitikken som tidligst vil gi effekt om flere år. Nå er det viktig med tiltak som har effekt på grensene Storskog og Svinesund – her og nå, sier hun.

Men nå er det helomvending fra Arbeiderpartiet. De vil ha «pause». Helga Pedersen er blitt kritisk til tvangsutsendelser. Hun trodde kanskje at folk ville klatre ombord på fly til Kabul frivillig? Kanskje det er transportmiddelet buss hun ikke liker?

– Jeg mener det er klokt å ta en tenkepause til vi har fått statsrådens forsikringer om at regjeringen forholder seg til de klare kravene som Stortinget har stilt, sier Aps innvandringspolitiske talsperson, Helga Pedersen, til Nettavisen.

Det er nok heller de tåredryppende oppslagene i avisene de siste dagene som har hatt en effekt. VG fikk det nesten ut til å høres ut som om man skulle kaste ut tynnkledde asylsøkere på vidda i Russland overgitt til ulvene. Og plutselig ble gradestokken en politisk sak. Man kan da ikke sende folk ut når det er så kaldt, (eller en normal vintertemperatur som det kalles i Norge)?

Mens Ap vil ha tenkepause forsøker aktivister å hjelpe asylsøkerne å flykte fra mottaket. Merete Eriksson var en av de som «ikke kunne sitte å se på» at regjeringens vedtak ble iverksatt. Hun hevder at hun ikke har gjort noe ulovlig ved å smugle folk ut av mottaket. «Frivillig Merete Eriksson» kaller VG henne. Frivillig? Hun er medlem i Refugees welcome to the arctic og er tydeligvis villig til å ta loven i egne hender. Forøvrig var politiet uenig i lovligheten av aksjonen og fratok henne førerkort og vognkort. Eriksson fikk til og med fri av arbeidsgiveren sin for å «stille opp», som VG beskriver det.

Også Jonas Gahr Støre hadde meninger om asylreturen til Russland:

– Vi krever at regjeringen oppklarer usikkerheten og uklarheten som Listhaug her har skapt om noe så grunnleggende som at asylsøkere skal ha trygghet for at de ikke kan bli sendt videre og risikere tortur eller forfølgelse.

Uklarheten som Listhaug har skapt? Den var frekk. Arbeiderpartiet støttet regjeringen da vedtaket ble gjort. Og hans innvandringspolitiske talsperson, Helga Pedersen, hadde ingen kvaler med å sende folk til Kabul.

Senterpartiet henger seg på og melder at de er «urolige».

– Jeg føler meg ikke betrygget. Stortinget og det norske folk må få se de vurderingene som er gjort i lovavdelingen i Justisdepartementet og i rettsavdelingen i Utenriksdepartementet, sier Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, nestleder i Senterpartiet, til Klassekampen.

Hun er uroet over signalene om at praktiseringen av stortings­flertallets politikk tar en helt ny retning.

Dette sier Tvinnereim til tross for at Sp på Stortinget dagen før ikke fant grunn til å kritisere innvandringsminister Sylvi Listhaug for svarene hun ga i Stortinget.

Sylvi Listhaug tror også at det er medieoppslagene som ligger bak Ap og Sps nervøse rykninger.

– Det at medieoppmerksomhet bidrar til at partier som sier de er for en streng, men rettferdig innvandringspolitikk, begynner å vingle, er foruroligende, skriver hun.

«Vi var vitne til at mange av dem som kom, hadde vært i Russland i en årrekke,» hevder Listhaug i brevet. «Noen hadde sågar russisk statsborgerskap,» påpeker hun.

Medieoppslag har null påvirkning på Sylvi Listhaugs beslutningsprosess.

– Det som bekymrer meg mest, er at denne saken kan bidra til å gjenåpne grensen på Storskog dersom et stortingsflertall signaliserer at de likevel ikke vil gjennomføre returene til Russland, skriver innvandringsministeren i et brev som er stilet til NTB.

Listhaug1

Nettavisen spør leserne hva de mener:

tvangsretur

Ser ikke ut til at Arbeiderpartiet satser på rett hest denne gangen heller.

stanset av politiet  Nettavisen