Feature

Fra presidentens tale om the state of the union:

 

«And so, I announce to you tonight, that I will bring the full resources of the federal government and the full reach of my office to this fundamental goal: we will cure cancer by the end of this decade.”

 

Vel, det var riktignok ikke president Obama som sa dette, men det var planlagt som en del av talen til president Joshua Bartlett (Martin Sheen) i TV-serien West Wing.

 

Episoden «100 000 Airplanes» (S3E11) handler om at presidenten ønsker å love i State of the union at de skal kurere kreft, men det blir til slutt droppet fra talen, fordi man kommer til at det av politiske grunner ikke er mulig å gå ut med et slikt løfte.

 

Obama-administrasjonen har ingen slike hemninger:

«For the loved ones we’ve all lost, for the family we can still save, let’s make America the country that cures cancer once and for all.»

 

Pussig nok kom følgende opplysning frem i en annen sammenheng i New York Times: “Mr. Obama indicated that he did not see enough cable television …”

 

Hadde Obama fulgt med på West Wing i sin tid, kunne han kanskje fått med seg innvendingene fra rådgiverne:

 

TOBY: It’ll be seen as a political ploy.

(…)

JOEY: What resources do we have to devote?

SAM: I don’t know.

(…)

JOEY: How much money is it gonna cost?

SAM: I don’t know.

(…)

JOEY: But federal government shouldn’t be directing scientific research.

Professor Jarle Breivik kunne fortelle Dagsnytt 18 at president Richard Nixon kom med det samme løftet i 1971. Hvorfor er det ikke blitt oppfylt? Fordi det er umulig, ifølge professoren. Kreft følger aldring som en skygge. Vil man utrydde kreft må man gi menneskene evig liv.

Menneskene lever ti år lenger enn i 1971, men kreften er ikke blitt borte. Det at man blir kurert én gang betyr ikke at man ikke kan få det igjen, sa Breivik som politisk var på linje med Obama. Han kunne likevel ikke gå god for å forespeile at Obamas målsetning skulle kunne oppfylles.

 

Les også

-
-
-
-
-
-