Nytt

En kommentator i Dagens Nyheter avslører at samme type overgrep som i Køln skjedde i stort omfang på en musikkfestival i Stockholm i august i fjor. Bare på en kveld ble 90-tall unge menn pågrepet, men saken ble dysset ned. Overgriperne var enslige mindreårige asysøkere.

SK01_20150816185811

På liknande sätt var det i augusti förra året. Då arrangerades Europas största ungdomsfestival ”We are Sthlm” i Kungsträdgården. I publikhavet framför scenen, där stjärnor som Zara Larsson uppträdde, passade stora killgäng kväll efter kväll på att trycka sig mot unga flickor och stoppa in sina händer innanför tröjor och byxor.

Polisernas och ordningsvakternas strategi blev att så snabbt som möjligt få bort gärningsmännen med stöd av polislagens trettonde paragraf, som tar fasta på ordningsstörningar, och enbart under en enda kväll avlägsnades ett 90-tal unga män. Att upprätta anmälningar och inleda brottsutredningar fick komma i andra hand. Enligt vad DN erfar har ingen heller hittills dömts.

En av de poliser som deltog i insatsen, och fick lägga mycket tid på att stötta de drabbade tjejerna, säger att saken betraktades som känslig. Killarna som skickades iväg bedömdes nämligen till övervägande del vara ensamkommande nyanlända.

Varför de omfattande sextrakasserierna mitt i centrala Stockholm, med något litet undantag, hamnade i medieskugga är för mig oklart. Men blotta misstanken om att övergreppen ansetts som besvärliga att beskriva innebär ett svek mot de drabbade.

Lasse Wierup kan neppe være helt uvitende om hvorfor saken handlet i «medieskugga». Hendelser som stiller asylsøkere i et dårlig lys blir systematisk dysset ned i  Sverige. Av medier som DN.

Etter Køln, Kalmar og Helsingfors er det plutselig mediene som har et forklaringsproblem.

Hva tenkte og gjorde foreldrene til jentene som kom hjem og fortalte om hva som hadde skjedd? Kommer DN nå til å gjøre noe forsøk på å få snakke med jentene og foreldrene. Kommer de til å gå på politiledelse og lokalpolitikere og spørre om hvorfor det ikke ble sak?

Vi vet svaret. Det var politisk uvelkomment. Det ville ikke vært like lett å ta imot 50.000 enslige mindreårige i 2015 hvis saken var blitt kjent.

Mange av dem er langt over mindreårig-alder, slik man med et enkelt blikk kan konstatere. Likevel later det offisielle Sverige som ingenting.

I Tyskland har Køln utløst en krise. Det ene spørsmål tar det andre. Det er ikke tilfeldig at spørsmålene rammer de to landene som har slått seg på brystet som de mest humanitære i Europa. Merkel og Löfven har skjennet på de andre for ikke å ta sin del av bryden. Nå kan de andre si «told you so».

Merkels ord «wir schaffen es», klinger ikke lenger like overbevisende.

 

http://www.dn.se/nyheter/varlden/kvinnors-ratt-att-festa-sakert-kan-inte-offras/