Innenriks

Det ser ut til å ha inntruffet et stemningsskifte på asylfeltet den siste tiden. Folk kvier seg mindre for å si ting de lenge har visst, som i fravær av selvsensur lettere kunne ha overbevist offentligheten om hva slags absurd, selvskadende galskap asylpolitikken er. Og journalistene kvier seg mindre for å spørre.

Nettavisen kan i kveld formidle et vitnesbyrd fra asylbransjen om at mindreårige afghanske asylsøkere har unnlatt å spise ordentlig for å kunne spare penger og sende til hjemlandet.

– Min erfaring er at de presses med en gang de kommer til landet. Foreldrene forventer penger tilbake, sier leder Tove Brorson ved Hvalsmoen transittmottak ved Hønefoss til NRK.

– De lever på bønner, tomatsaus og pasta, og mange av dem blir underernærte, forteller hun.

Det legges heller ikke skjul på sannheten om bakgrunnen for trafikken:

– For at et barn skal klare å komme seg til Europa må man ha støtte fra en storfamilie. Vi går ut fra at foreldrene står bak, sier seksjonssjef Line Schei Mogenstad i UDI til NRK.

Ikke desto mindre har Norge gitt opphold til mange av dem, og fortsetter å behandle dem som kommer som flyktninger.

Gitt at dette ikke er nyheter for personer som kjenner bransjen, er de siste årenes asylinnvandring av mindreårige (og endel godt voksne) afghanere en historie om sjokkerende kollektiv ansvarsfraskrivelse kombinert med selvpåført blindhet hos beslutningstagere som ikke er voksne mennesker verdig.

En dag i ikke altfor fjern fremtid, når flyktningekonvensjonen er oppsagt eller blir fortolket i samsvar med sunn fornuft, bør det nedsettes en sannhetskommisjon for å granske hvordan det hele var mulig.

heinz_beans-1

Dette er ikke nok for hverken en hel rev eller en ung afghaner.

Nettavisen

Les også