Feature

Tafatt-385-px-IMG_0626

For noen handler statuer mer om metallverdi enn kunst. Thomas Nydahl forteller fra Sør-Sverige:

På flera olika platser i Kristianstads kommun finns och fanns det vackra statyer gjorda av Axel Olsson. Utanför biblioteket i Tollarp står statyn Sommarlov, och utanför Sparbanken i Arkelstorp en som heter Tafatt (bildet). De har stått där sedan början av 1970-talet. Nu är de borta. Stulna och bortförda. Vem är så besatt av offentlig konst? Det handlar inte om konst, det handlar om brons. Det är materialet man vill komma åt. Så nu får en skånsk kommun se sig om efter statyerna, som förstås varit omtyckta och nu är saknade. Sedan tidigare har Axel Olssons statyer Clownerna i Vä och Gasell på en annan plats stulits.

..

Konststölderna i Kristianstad har nu antagit sådana proportioner att Kulturnyheterna i SvT tog upp dem på måndagskvällen den 2 november.

http://snaphanen.dk/2015/11/04/konststolder-och-forestaaende-systemkrasch/#more-184510