Dekningen av «lasermannen» bar preg av at han var lynavleder. Det skytes en hel masse i Malmø, og her fant man forklaringen: en hvit, ensom, mannlig svenske i slutten av tredveårene. Selvsagt våpengal. Men nå er lasermannen arrestert, og likevel skytes det. Hva da? Da vender mediene tilbake til den passive, beskrivende modus, der skyting bare registreres: Det som skjer det skjer. Skyting hører med til dagens orden.

I dag kom skytingen til Kristianstad. Det ble avfyrt skudd mot to regulære rutebusser. I trafikk.
Tenk bare over: i Sverige, et nordisk sosialdemokrati skytes det med skarpt mot sivile busser, i fredstid. Eller kan man kalle det fredstid?

Hendelsen er så urovekkende at avisen Kristianstads har vanskeligheter med å legge bånd på seg, men de greier det. Skyting mot sivile busser ved høylys dag er ikke hverdagskost. i Malmø er det ikke uvanlig. Men i Kristianstad? Her er det nytt. Betyr det at «smitten» fra Malmø har kommet til Kristianstad, og hva betyr i så fall det? Denne utviklingen er mer urovekkende enn en enslig gal svenske, men journalistene tør ikke skrive hva de tenker.

Thomas Nydahl tør. Det er den ruten han pleier ta.

Nu har Malmö kommit till Kristianstad – i ännu ett avseende. Bussen jag brukar åka med, linje ett, blev beskjuten! Två stycken rentav. Är det en tillfällighet att det sker på Gamlegården? Får man tipsa den lokala blaskann att starta en kampanj? Varför inte kalla den Vi älskar Kristianstad? Blaskan ägs av Sydsvenskan så kampanjen skulle kunna samordnas med den i Malmö. Skicka in dina bilder, visa oss de särskilt älskvärda platserna i Kristianstad!!! Gör vi det redan nu så blir inte fler bussar beskjutna och allt är frid och fröjd (liksom i Malmö, där inga beskjutningar alls sker längre – eller hur det nu var…)

PS: Notera att artikeln i Blaskan inte går att kommentera. Så fort ett ämne bränner lite grand tar man bort denna funktion. Det är en klädsam demokratisk ordning.

Og hvordan beskrev Blaskan – dvs. Kristianstadsbladet – hendelsen?

Det är första gången som stadsbussar beskjuts i Kristianstad. Tidigare har bussar utsatts för stenkastning, i Hammarslund och i Öllsjö.

Det var vid 14.30-tiden på onsdagen som busschauffören, som körde linje ett på Tvedegårdsvägen på Gamlegården, hörde en smäll.

När han stannade och kontrollerade sitt fordon upptäckte han att två sidorutor på ledbussen krossats. Rutorna såg ut att ha skotthål. Chauffören underrättade genast trafikledningen och polisen larmades. Ingen person skadades fysiskt. I bussen satt en passagerare.

Händelsen orsakade några minuters försening i trafiken. Chauffören hanterade situationen lugnt och mådde efter omständigheterna så pass bra att han valde själv att köra klart sitt arbetspass med en annan buss, som kördes till platsen omgående. Allt tyder på att ytterligare en buss på linje ett attackerats i går.

När bussen kom till garaget på onsdagskvällen, efter att ha gått i trafik sedan morgonen och skulle tvättas, upptäcktes skotthål genom bakrutan.

– Vi ser oerhört allvarligt på det här och är tacksamma att ingen människa skadades, säger Mari Friberg, informationsansvarig på Veolia transport.

Under torsdagen arbetar polisens tekniker med skadorna på bussarna. Eftersom bara de yttre rutorna krossats lutar det åt att ett mindre kraftigt vapen använts.

Misstänkt skottlossning mot bussar

bildet er tatt av Nydahl i april 2010