Nytt

Det er duket for maktskifte i Polen etter parlamentsvalget i dag. Offisielle resultater vil ikke foreligge før i morgen, men en valgdagsmåling som ble offentliggjort like etter at valglokalene stengte klokken 21, estimerer at det nasjonalkonservative Lov- og rettferdighetspartiet har fått 39,1 % av stemmene, noe som kan tenkes å gi rent flertall i parlamentet. Den liberalkonservative Borgerplattformen, som har vært den førende koalisjonspartneren i regjeringen i åtte år, oppnådde 23,4 % på den samme målingen.

Denne valgseieren har ligget i kortene siden mai, da Lov- og rettferdighetspartiets kandidat Andrzej Duda vant presidentvalget i landet, og resultatet har relevans også utenfor Polens grenser, ettersom valgvinneren har en langt mer euroskeptisk holdning enn regjeringen. Trenden med fremgang for de mindre EU-vennlige partiene, synes med dette bekreftet.

 

Frankfurter Allgemeine Associated Press