Nytt

Migrantene som har tatt seg videre nordover gjennom Tyskland vet hvor de vil. Og det er ikke Danmark. To tog med 350 migranter ble stanset da de nektet å gå av toget i Danmark. De forlangte å fortsette togturen til Sverige. Å gå av i Danmark var ensbetydende å bli registrert som asylsøker der. Men de økonomiske betingelsene er bedre i Sverige og migrantene ønsker seg selvfølgelig til det beste tilbudet.

The refugees refused to register with Danish authorities, which would mean having to apply for asylum in Denmark or returning to Germany, preferring instead to seek asylum in Sweden, where asylum conditions are more generous.

Sweden, one of many European countries struggling with the worst migration crisis since World War II, has become a top EU destination for refugees by issuing permanent residency to all Syrian asylum seekers.

Danmark utsteder midlertidig oppholdstillatelse, gir mindre økonomisk støtte og er strengere med familiegjenforening.

In contrast, Denmark has sought to reduce the influx by issuing temporary residence permits, delaying family reunions and slashing benefits for newly arrived immigrants.

rodby2_3434924b

Danmark er ikke bra nok for disse migrantene

Av de 350 måtte 100 bli igjen i Danmark mens de resterende fortsatte til Sverige.

Jens Henrik Hoejbjerg says it is purely a police decision, adding Danish officers «can’t detain foreigners who do not want to seek asylum (in Denmark).»

There was no immediate reaction from the Danish government.

«Where they have gone I don’t know. I think they were picked up by private cars or have taken taxis further away. We are no longer monitoring them,» police commissioner John Andersen told news agency Ritzau.

«We didn’t want to empty the train by force,» he added.

The Telegraph