Tavle

Kong Salman av Saudi-Arabia har en villa på Frankrikes sydkyst mellom Antibes og Cannes. Iår bestemte han seg for å bygge en egen heis og stengte også den offentlige stranden. Selv om stranden er knøttliten, så var dette svært upopulært blant lokalbefolkningen som er lei av at villaen nærmest blir å anse som en ambassade. Det hjalp ikke på franskmennens humør at kongen også forlangte at franske kvinnelige politibetjenter måtte holde seg ute av syne. En underskriftskampanje ble igangsatt og hele 150.000 skrev under. Det ble også planlagt nudistsvømming foran villaen. Konger må settes litt på plass innimellom.

24FC983F00000578-3183422-image-a-37_1438563859534

Kong Salman følte seg ikke velkommen i Frankrike iår. Skjønner ikke disse lokale franskmennene at penger er alt?

Kongen skulle egentlig ha feriert i sin franske villa frem til 20. august, men bestemte seg brått for å reise til Marokko isteden. Avgjørelsen må ha vært kjapp for det er ikke noe smått følge kongen har med seg på ferie. Hele 1000 personer må være med (hva gjør de alle sammen?)

King-Salman-s-lift-326514

Byggetillatelse? Offentlig strand? For noe tøys. Er man ikke konge da?

Men noen ble jo litt lei seg for at han har reist. Luksushotellene langs Rivieraen som huset hele hans følge, de 400 limousinsjåførene som står igjen med tomme biler og hva med alle blomsterbutikkene som leverte 15.000 blomster hver dag? Har noen tenkt på de ansatte hos Hermes, Prada og Chanel som lever av provisjon? Alt dette for en stakkars liten strand. På toppen av det hele blir kongen mobbet for ikke å ha betalt legeregningene. Lege Patrick Pelloux tok til Twitter for å vise sin misnøye:

Fransk twitter

Dr Pelloux sa også:

“We shouldn’t really care about the privatisation of a tiny beach. If it had been Barack Obama visiting we would have privatised the Mediterranean. The real problem is that super-wealthy heads of state and embassy personnel enjoy medical treatment in France and leave the bills behind them.”

Sykehuset i Paris bekrefter at Saudi-Arabia skylder millioner av euro. Men de franske myndighetene nøler med innkreving. Ikke bare vil de gjerne være venner med Saudi-Arabia, men det er den lille detaljen om våpen- og eksportavtalene som ble underskrevet i slutten av juni som er verdt mer enn 10 milliarder euro. Og da er jo noen millioner bare småplukk mellom venner.

For president Hollande sier de er partnere og venner. Da er det også likegreit å overse at mange av Europas moskéer finansieres av Saudi-Arabia. For ikke å snakke om wahabismen som strømmer ut fra landet i takt med jihadistene.

Daily Mail  The Independent The Times (papirutgave 4. aug)